Dünya

Ig Nobel Ödülü testislere termometre yapıştıran bilim insanına gitti

Harvard Üniversitesi her yıl 'önce güldüren sonra düşündüren' ödüller veriyor

13 Eylül 2019 12:11

Harvard Üniversitesi’nin her yıl parodi amaçlı düzenlediği Ig Nobel Ödülleri sahiplerini buldu. ‘Önce güldüren sonra düşündüren’ çalışmaların ödüllendirildiği yarışmada birincilik Fransız postacıların testislerinin sıcaklığının ölçüldüğü araştırmaya gitti.

Guardian'da yer alan habere göre, doğurganlık uzmanı Roger Mieusset’in alışılmışın dışında olan çalışması, erkeklerin sağ ve sol testislerinin aynı sıcaklıkta olup olmadığı üzerindeydi. Mieusset, deneye katılan erkeklerin her bir testisine birer termometre bantladı. Araştırmanın sonucu giyinik erkeklerde sol testisin daha sıcak olduğunu ortaya koydu. Bu sonuçtan hareket eden Mieusset erkeklerde doğum kontrolü için ‘ısıtılmış pantolon’ icat etti. 

Sıcaklığın erkeklerde sperm seviyesini düşürdüğü biliniyor. 

Mieusset’in ilginç buluşunun dışında verilen ödüller arasında Japon bir bilim insanı da vardı. Kimya ödülünü alan bilim insanı 5 yaşındaki br çocuğun günde ne kadar salya ürettiğini hesapladı. Araştırmanın sonucunda 5 yaşındaki bir çocuğun günde yarım litre salya ürettiği ortaya çıktı.

Mühendislik ödülü ise İranlı bir mucite gitti. Mucit de bebeklerin bezlerini değiştiren bir makine icat etti.

Tıp ödülü ise İtalyan bilim insanlarına gitti. Buna göre de pizza tüketiminin meme ve prostat kanseri riskini azalttığı ortaya çıktı.

Britanya ise Ig Nobel Barış Ödülü’ne sahip oldu. Liverpool John Moores Üniversitesi’nden bir grup vücudun hangi bölümlerinin kaşındığında en çok keyif verdiğini araştırdı. Sonuçlara göre bilekler en büyük zevki verirken sırt da ikinci sırada yer alıyor.

Harvard Üniversitesi 29 yıldır parodi Nobel Ödülü veriyor.