Ekonomi

IEA, küresel kömür talebinde tüm zamanların rekorunu bekliyor

"Kömür tüketimi bir yılda ilk kez 8 milyar tonu aşacak"

16 Aralık 2022 10:00

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Kömür 2022 raporuna göre, bu yıl küresel kömür talebinde tüm zamanların rekorunun kırılacağı öngörülüyor. 

IEA tarafından yıllık yayımlanan rapora göre, bu yıl kömür kullanımını geçen yıla göre yüzde 1.2 oranında artacak. Böylelikle kömür tüketimi bir yılda ilk kez 8 milyar tonu aşacak ve 2013 yılındaki rekor tüketimin de üzerine tırmanacak. 

Bilindiği üzere Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan savaş sonrası Avrupa'nın uyguladığı yaptırımlara karşı Rusya'nın gaz akışını azaltmasıyla Avrupa'nın kömür kullanımı üst üste ikinci yıl artmıştı. Raporda, 2025 itibariyle Avrupa'nın kömür talebinin düşeceği öngörülüyor. Gelişmiş ülkelerde kömür talebinin gelecek birkaç yıl içinde azalacağı öngörülürken, gelişmekte olan Asya ekonomilerinde ise güçlü bir talep büyümesi bekleniyor.

IEA Enerji Piyasaları ve Güvenliği Direktörü Keisuke Sadamori, küresel kömür talebinin bu yıl rekor seviyeye ulaşacağını ve emisyonları da artıracağını dile getirdi. Sadamori, "Bugünkü enerji krizinin yenilenebilir enerji kaynakları, enerji verimliliği uygulamaları ve ısı pompalarının kurulumunu hızlandırdığına ilişkin birçok işaret de var. Bu gelişmeler, gelecek yıllarda kömür talebinin azalmasına yardımcı olacak" ifadelerini kullandı.

(AA)