Uluslararası Enerji Başkanı Fatih Birol, uluslararası petrol şirketlerinin Rusya'dan çekilmesinin büyük bir üretim krizi çıkaracağı uyarısında bulundu.
Birol, enerji krizi ve önümüzdeki dönem enerji maliyetleriyle ilgili açıklamalarda bulundu. Enerji ithal eden birçok ülkenin dış borç girdabına girmek üzere olduğunun altını çizen Birol, bu durumun dünya ekonomisi için son derece riskli bir durum olduğuna dikkati çekti.
Bloomberg HT'nin aktardığı habere göre, Avrupa’da Rusya kaynaklı yaşanan enerji krizine de değinen Birol, Avrupa’nın motor gücü olan büyük ülkelerin enerjiyle ilgili bir özeleştiri yapması gerektiğini ve tedarik ettiği enerjinin büyük kısmını yıllarca neden tek bir ülkeye bağladıklarını sorgulamaları gerektiğini belirtti.
"Rusya, 24 Şubat öncesi dünyanın en büyük enerji ihracatçısıydı"
Rusya’nın Ukrayna savaşı öncesi enerji sisteminin köşe taşlarından bir tanesi olduğunu ve savaşın başladığı 24 Şubat’tan önce dünyanın en büyük enerji ihracatçısı olduğunu söyleyen Birol, “Avrupa Rusya için ne kadar önemliyse Rusya da Avrupa için o kadar önemliydi” ifadelerini kullandı.
Birol, Rusya’nın açık ara en büyük müşterisini kaybettiğini ve bunu hemen başka müşterilerle ikame etmenin kolay olmadığını belirtirken, uluslararası petrol şirketlerinin Rusya’dan çekiliyor olmasının bir üretim krizi yaratacağı uyarısında bulundu.
"Enerji krizi temiz ve güvenli enerji teknolojilerine geçişi çok hızlandıracak"
Yaşanan krizi, temiz ve güvenli enerji teknolojilerine geçişi çok hızlandıracağını kaydeden Birol, önümüzdeki 5 yıl içinde yenilenebilir enerji kapasitesinin özellikle güneş, kara ve deniz rüzgârında olmak üzere 2400 gigabayt artacağı öngörüsünde bulundu.
Ulaştırma sektöründe temiz enerji kullanımı açısından muazzam bir dönüşüm yaşandığına dikkat çeken Birol, dünyada nükleerde ciddi ve çok hızlı bir geri dönüş gerçekleştiğini ve bunun nedenin iklim değişikliğinden ziyade enerji güvenliğinin önemli oranda yenilenebilir enerjide olduğunun altını çizdi.