Ekonomi

IEA Başkanı Birol: Rusya enerji kartını oynadı ve kazanamadı

Birol, "Enerji güvenliğinde kalıcı çözüm temiz enerjide" diye konuştu

23 Şubat 2023 12:25

Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından büyüyen "enerji krizi"yle ilgili, "Rusya, enerji kartını oynadı ve kazanamadı" değerlendirmesini yaptı.

Birol, Rusya'nın "kazanamamasının" Avrupa için zafer anlamına gelmediğine değinerek, "Avrupa'nın enerji savaşını kazandığını söylemek çok iddialı olur. Bence Avrupa iyi bir iş çıkardı. Stratejileri çok başarılı oldu. Ancak gelecek kış için fazla güvenilir olmak riskli ve şimdiden 2023 için çalışmalara başlanmalı" dedi.

"Kalıcı çözümler değiller"

FT'nin aktardığı habere göre Birol, yapılacak çok iş olduğunu belirterek, "Temiz enerji konusunda bazı başarılarımız ve Rusya'nın gelirlerinin azaltılması iyi ancak kalıcı çözümler değiller. Ilıman geçen havaların yardımını aldık. Biraz zaman kazandık ki, bu çok önemliydi, ama yapılacak çok iş var" ifadelerini kullandı.

Avrupa ekonomisinin iyi durumda olduğunu ve büyük bir resesyon geçirmediğini belirten Birol, "Ancak fiyatlar ABD'ye göre hâlâ 7 kat, Çin'e göre 3 kat daha yüksek. Enerji güvenliğinde kalıcı çözüm temiz enerjide" diye konuştu.