Ekonomi

IEA Başkanı Birol: Avrupa’daki 2023 kışı, 2022 kışından çok daha zor geçmeye aday

Birol, Avrupa'daki birçok şirketin yatırımlarını ABD'ye kaydırabileceğine dikkati çekti

26 Aralık 2022 13:24

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, "Avrupa’daki 2023 kışı, 2022 kışından çok daha zor geçmeye aday” dedi. 

İstanbul’da düzenlenen, “Dünya Enerji Krizi: Çözümler & Yenilenebilir Enerjinin Rolü” başlıklı bir konferansa katılan IEA Başkanı Birol, Habertürk'e röportaj verdi. Birol, Avrupa ülkelerinin gaz depolarını yüzde 90 civarında doldurduğunu, büyük bir aksilik olmazsa bu kışı geçirebileceğini söyledi.  Birol, şöyle konuştu:

“Bu kışı geçirdiğimiz zaman, şubat-marta geldiğimizde, yüzde 90 olan seviye, yüzde 30’lara inecek. Şimdi gelecek kış için, bunun yüzde 30’lardan tekrar yüzde 80’lere 90’lara çıkarmak çok zor. Çünkü birincisi Avrupa, bu yıl hâlâ Rus gazı alıyor. Normal bir yılda yüzde 50 bcm kadar alıyordu bu sene 60 bcm’ye düştü ama aldı. Gelecek sene büyük ihtimalle olmayacak. İkincisi, gelecek sene itibarıyla dünyaya gelecek olan yeni LNG tedariki şimdiye kadarki en düşük oran olacak 20 bcm civarında. Bu tarihi ortalamanın yarısı kadar bir şey. Artı, Çin bu sene Kovid-19 kısıtlamalarından dolayı ekonomisi zayıftı. Ve her sene Çin’in LNG ithalatı artarken bu sene düştü. Ama gelecek sene artacak. Yani Çin, zaten az olan LNG tedarikinin büyük kısmını alacak, Avrupa’ya fazla bir şey kalmayacak. Üçüncüsü ise, bu sene biz, Avrupa’da çok şanslıydık çünkü oldukça ılıman bir kış geçirdik. Eğer gelecek sene mevsimler normale dönerse gerçekten çok zor olacak. Bence, Avrupa’daki 2023 kışı, 2022 kışından çok daha zor geçmeye aday.”

Şirketler, ABD'ye gidiyor

Avrupa ekonomisinin enerji krizinden olumsuz etkileneceğine değinen Birol, "Şu anda Avrupa’nın ve Almanya’nın en büyük petrokimya tesislerinden biri, önemli bir parçasını ABD’ye taşıyor. Hatta geçenlerde Paris’teki Charles de Gaulle Havalimanı’nda Avrupa’nın en önemli elektrik şirketlerinden birinin CEO’su ile karşılaştık. Nereye gittiğini sorduğumda, 'Ben, ABD’ye gidiyorum. Çünkü yatırımımızı orada yapacağız, batarya yatırımı' dedi. Çünkü muazzam bir teşvik alıyorlar ve vergi muafiyetleri çarparak artıyor. Son derece de karlı yatırımlar" ifadelerini kullandı.

Şirketleri kıtada tutmak için Avrupa ülkelerinin enerji konusunda ekstra tedbirler alması gerekeceğini söyleyen Birol "Ben, Avrupa’daki pek çok üretim fabrikalarının ABD’ye gidebileceğini düşünüyorum. Bunu önlemenin tek yolu Avrupa’nın da buna benzer tedbirler getirmesidir. Bu konuda da biz, Avrupa Birliği ile çalışıyoruz. Sayın von der Leyen ile birlikte yine bir master plan geliştiriyoruz. Umarım bu da Avrupa için iyi olur bizim için de Türkiye için de önemli. Çünkü Türkiye’de ticaretin hemen hemen yarısı Avrupa ile yapılıyor” diye konuştu.

Füzyon enerjisi 

Birol, füzyon enerjisiyle ilgili soruyu ise, “Bu sorunun yanıtı kolay. Bugün için değil, yarın için değil, yarından sonraki bir gün için. Belki yarından çok daha sonraki günler için olabilir” diye yanıtladı.