Dünya
BBC Türkçe

İdlib: Suriyeli muhalifler Serakib'i geri aldıklarını duyurdu, Rus askeri kaynak 'İddia doğru değil' dedi

Reuters haber ajansına göre muhalif kaynaklar bölgede şiddetli çatışmaların devam ettiğini de söylüyor

27 Şubat 2020 13:55

Suriyeli muhalifler, İdlib eyaletindeki stratejik öneme sahip Serakib kasabasını, Suriye ordusundan geri aldıklarını duyurdu. Rus medyasına konuşan Rusya'dan askeri bir kaynak ise muhaliflerin iddiasının doğru olmadığını söyledi.

Türkiye destekli Ulusal Kurtuluş Cephesi Sözcüsü Naci Mustafa yazılı açıklamasında "Serakib kasabası Esad'ın çetelerinden tamamen kurtarılmıştır" dedi.

Reuters haber ajansına göre muhalif kaynaklar bölgede şiddetli çatışmaların devam ettiğini de söylüyor.

Fakat Rus haber ajanslarının ismini vermeden aktardığı bir Rus askeri kaynağı, Serakib'in hükümet karşıtlarının eline geçtiği haberlerini reddederek Suriye ordusunun saldırıları püskürtmeyi başardığını söyledi.

Türkiye'den Suriyeli bazı muhalif gruplara destek amacıyla İdlib'e binlerce asker ve zırhlı araç gönderilmiş, Şubat ayında saldırılarda hayatını kaybeden Türk askerlerinin sayısı 18'e yükselmişti.

Serakib neden önemli?

Suriye ordusunun, Rusya'nın desteğiyle Aralık ayında İdlib'de başlattığı harekat kapsamında üç hafta önce ele geçirdiği Serakib kasabası, M4 ve M5 karayollarının birleştiği bölgede yer alıyor.

Şam yönetimi Serakib'i ele geçirdiğinde, Suriye'nin kuzeyinde Halep ile güneyinde başkent Şam'ı birbirine bağlayan kritik önemdeki M5 karayolunun kullanıma açıldığını duyurmuştu.

Suriye ordusu, bu iki önemli ulaşım hattı arasındaki iletişimi korumayı hedefliyordu. Böylece, ülkenin iki büyük şehri Şam ile Halep birbirine bağlanacak ve Halep'in kıyı bağlantısı da sağlanmış olacaktı.

Suriye yönetimi, savaş sonrası ülke ekonomisinin yeniden toparlanması için bu iki karayolunun kontrolünü elinde bulundurmak istiyor.

Rusya ve Türkiye, Eylül 2018'de imzaladıkları Soçi Mutabakatı'yla, bu iki yolu ve Serakib'i de kapsayacak şekilde bir çatışmasızlık bölgesi üzerinde anlaşmıştı. Anlaşmayla Suriye ordusu ve İdlib'deki muhalifler arasındaki çatışmasızlık bölgesi silahtan arındırılacak ve tampon bölge görevi görecekti.

Ancak Suriye ordusu önce Mayıs ayında, ardından Ekim ayında İdlib'e operasyon düzenledi. Bu operasyonlarda asıl hedef M4 ve M5 karayollarının kontrolünü yeniden eline almaktı. Bu operasyonlar sırasında Türkiye'ye ait iki gözlem noktası kuşatıldı.

İki Türk askeri hayatını kaybetti

Öte yandan, Milli Savunma Bakanlığı, Suriye'nin İdlib eyaletinde düzenlenen bir hava saldırısı sonucu 2 Türk askerinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Böylece İdlib'deki savaşta son haftalarda yaşamını yitiren Türk askerlerinin sayısı 18'e çıktı. Bakanlığın Twitter hesabından yapılan açıklamada hava saldırısı sonucu 2 Türk askerinin de yaralandığı duyuruldu.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik bugün yaptığı açıklamada, "Rejimin İdlib'de kendi hattına çekilme süresi dolduğunda TSK vazifesini yerine getirecek" dedi. Çelik, "Putin-Erdoğan görüşmesi için uygun bir tarih için çalışılacak. Görüşmenin yüz yüze olması verimli olacaktır" diye konuştu.

Kremlin'den yapılan açıklamada ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in halen 5 Mart'ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la yüz yüze görüşme planı olmadığını belirtildi.

Azerbaycan ziyareti dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, Putin ile 5 Mart'ta ikili bir görüşme yapabileceklerini söylemişti.

Türkiye'nin çeşitli illerinden sevk edilen zırhlı araçlardan oluşan askeri konvoy ise Çarşamba akşamı Gaziantep'e ulaşmıştı.

Demirören Haber Ajansı (DHA), konvoydaki zırhlı araçların İdlib kentindeki üs bölgelerinde konuşlandırılacağını bildirmişti.

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştir