Gündem

İdlib’de gerilim tırmanıyor; Türkiye'ye yeni göç dalgası iddiası

16 Ağustos 2019 12:29

Türkiye'nin ABD ile sürdürdüğü ve "güvenli bölgenin kaç kilometre olacağı" tartışmaları sürerken Suriye'nin İdlib kentinde gerilim tırmanmaya başladı. Suriye ordusunun bir tugay komutanı Sputnik’e yaptığı açıklamada, İdlib’in güneyinde bulunan Madaya ve Tel el Arcahi köylerini yeniden geri aldıklarını açıkladı. Komutan, köyleri geri alırken yapılan operasyonda çok sayıda askeri teçhizatı da ele geçirdiklerini belirtti. Anadolu Ajansı'ndan verilen bilgide ise; "Esed rejimi ve Rusya'nın Kurban Bayramı'nda İdlib'e saldırılarında yerinden edilen 124 bin sivil, Suriye-Türkiye sınırındaki kamplara göç etti" denildi.
 
Yerel sivil toplum kuruluşlarından Suriye Müdahale Koordinatörlüğü Müdürü Muhammed Hallac, AA'ya yaptığı açıklamada, Esed rejimi ve destekçisi Rusya'nın İdlib'in güneyindeki Han Şeyhun ilçesi civarında ilerlediği Kurban Bayramı süresince 124 bin civarındaki sivilin yerinden edildiğini söyledi.
 
Sputnik'e konuşan Suriye ordusuna mensup bir komutan ise "Kurtardıkları yerlerin alan genişliğinin 7 kilometrekareye yakın olduğunu" söyledi. 
 
Sputnik'e göre; Suriye hükümeti bu ayın başında İdlib’de ateşkes ilan etmişti. Ancak Suriyeli yetkililer kısa bir süre sonra söz konusu ateşkes uygulamasının, militanların buna uymaması ve Türkiye’nin de Soçi Mutabakatı’nın şartlarını yerine getirmemesi nedeniyle sona erdirildiğini açıklamıştı.