Dünya

IDF Askeri Başsavcısı'ndan Gazze Şeridi'ndeki İsrail askerlerine "kabul edilemez davranışlardan kaçınma" uyarısı

Başsavcı, "IDF değerlerinden ve protokollerinden sapan kabul edilemez davranış vakalarıyla karşılaştık" dedi

21 Şubat 2024 16:14

T24 Dış Haberler

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Askeri Başsavcısı Yifat Tomer-Yerushalmi, Gazze Şeridi'nde İsrail askerleri tarafından gerçekleştirilen yasadışı eylemler konusunda uyarıda bulundu. Başsavcı, "IDF değerlerinden ve protokollerinden sapan kabul edilemez davranış vakalarıyla karşılaştık" dedi.

IDF Askeri Başsavcısı Yerushalmi, İsrail askerlerinin Gazze Şeridi'ndeki yasadışı eylemleri arasında "kabul edilemez olayları teşvik eden uygunsuz açıklamalar; tutuklulara karşı da dahil olmak üzere haksız güç kullanımı; özel mülklerin operasyonel olmayan amaçlarla kullanılması ya da ortadan kaldırılmasını içeren yağma ve protokollere aykırı olarak sivil mülklerin tahrip edilmesi" bulunduğunu açıkladı. 

"Bazı olaylar suç eşiğini aşıyor"

"Bazı olaylar disiplin alanının ötesine geçiyor ve suç eşiğini aşıyor" diyen başsavcı, "Kolektifi temsil etmeyen bireyler tarafından yapılan bu eylem ve açıklamalar, profesyonel, ahlaki ve onurlu bir ordu olan IDF'ye aykırıdır ve IDF'de yeri yoktur" dedi.

Tomer-Yerushalmi vakaların soruşturulduğunu ve ardından Askeri Başsavcılığın cezai ya da disiplin tedbirlerinin alınması gerekip gerekmediğine karar vereceğini söyledi.

Tomer-Yerushmi'nin yorumları, IDF Genelkurmay Başkanı Korgeneral Herzi Halevi'nin birliklere gönderdiği ve ordunun "öldürme çılgınlığı içinde olmadığını", intikam duygusuyla hareket etmediğini ve Hamas'a karşı savaşın beşinci ayına girdiği Gazze'de soykırım yapmadığını bildiren mesajından bir gün sonra geldi.