Gündem

İddia: Suriye’de eğitip Türkiye’de hasta baktıracaklar!

18 Aralık 2023 07:00

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Taner Demirer, 2021’de Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nce Halep’in Al Rai ilçesinde kurulan Çobanbey Tıp Fakültesi’nden mezun olan Suriyelilerin Türkiye’de çalıştırılmalarının önünde bir engel olmadığını ileri sürdü. Demirer, “Suriyeli Arapları göstermelik sınavlarla yalap şalap doktor yapmaya uğraşıyorlar. Bu sözde tıp doktorlarını Türkiye’ye getirip Türk insanının canını ve sağlığını mı teslim edeceksiniz?” diye sordu.

Demirer’in değerlendirmeleri şöyle:

“Çobanbey Tıp Fakültesinin kuruluş amacı ısrarla Suriyelileri tıp doktoru yapmaya yöneliktir. Fakültelere giriş için modası çoktan geçmiş yazılı sınav ve mülakat yöntemi kullanılıyor. Öğrencileri geçerliliği teyit edilmemiş lise diplomaları ile fakülteye alıp doktor diye mezun ederken hiç vicdanınız sızlamayacak mı?

“Ülkemizde birçok tıp fakültesinde yeterli ve kalifiye öğretim üyesi yokken, biyokimya uzmanı anatomi dersi vermek zorunda kalırken siz hangi öğretim üyesini Çobanbey’e gönderip Suriyeli Arapları eğitip sözde doktor yapacaksınız?

“Suriyeli Arapları göstermelik sınavlarla yalap şalap doktor yapmaya uğraşıyorlar. Bu sözde tıp doktorlarını Türkiye’ye getirip Türk insanının canını ve sağlığını mı teslim edeceksiniz? Türk insanının canı bu kadar ucuz mu? Kültürleri bizim kültürümüzle hiç uymayan, Türkçeyi doğru dürüst konuşamayan bu kişiler ülkemizde doktor olarak çalıştırılmamalı.”

"Önce ülkemizde öğretim üyesi açığını kapatmak için uğraş sarf etsinler"

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve  Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nin Suriyeli  Arapları doktor yapmak için uğraşmayı bırakmasını öneren İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Demirer, “Önce ülkemizde üniversitelerdeki tıp fakültelerindeki eğitimin düzeyini yükseltmek ve öğretim üyesi açığını kapatmak için uğraş sarf etsinler. Türkiye Cumhuriyeti devletinin öncelikli hedefi üniversite sınavlarında milyonlarca öğrenci arasından ilk 20 bine giren kendi pırlanta çocuklarını eğitip doktor açığını kapatmak olmalıdır” dedi.