Gündem

İddia: Müdürler baskı yaptı Nusaybin’de 900 öğrenci LGS’ye girmedi

13 Haziran 2024 14:38

Mardin’in Nusaybin ilçesinde 2 bin 250 sekizinci sınıf öğrencisinden 900’ünün bu sene yapılan Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavına okul yöneticileri tarafından öğrenci ve velilere yapılan baskı ve telkinler nedeniyle girmedikleri iddia edildi.

DEM Parti Mardin Milletvekili Kamuran Tanhan, söz konusu iddiayı Meclis gündemine taşıdı. Tanhan, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in yanıtlaması istemiyle bu iddiaların doğruluğunu ve soruşturma açılıp açılmadığını sordu. TBMM Başkanlığı’na verdiği önergede, Mardin Eğitim Sen Şubesi’nin yaptığı açıklamaya yer verdi.

Gazetepencere'den Yurdagül Şimşek'in aktardığına göre;  Bu açıklamada Nusaybin’de ortaokul kademesinde görev yapan birçok okul müdürünün LGS kapsamındaki merkezi sınava girme hakkı olan öğrencilerden ortaokuldaki akademik başarı düzeyi görece düşük olan öğrencilerin bu sınava girmemeleri yönünde öğrenci ve velilere baskı yaptıkları, telkinde bulundukları ifade edildiğini vurgulayan Tanhan, özetle şöyle dedi:

"Nusaybin’de toplam 2250 sekizinci sınıf öğrencisinden sadece 1350’sinin bu yıl yapılan LGS kapsamındaki merkezi sınava girdiği, toplam 900 öğrencinin ise bu sınava girmediği belirtilmektedir. Bu sınava girme hakkı olan öğrencilerden yüzde 40’ının sınava girmediği, bir başka şekilde ifade etmek gerekirse her 5 öğrenciden 2’sinin bir üst öğretim kurumuna geçişte son derece önemli bir işlevi olan sınava girmediği ifade edilmektedir."

Kamuran Tanhan, önergesinde Milli Eğitim Bakanı Tekin’e, söz konusu iddiaların doğru olup olmadığını, bu iddialarla ilgili başlatılan bir soruşturma bulunup bulunmadığını sordu. Tanhan, Tekin’den ayrıca şu sorularına yanıt istedi:

  • "Nusaybin’de görev yapan ortaokul okul müdürleri, LGS kapsamındaki merkezi sınava girmesi gereken öğrencilere hangi gerekçelerle sınava girmemeleri konusunda baskı yapmıştır ve/veya telkinde bulunulmuştur?
  • Nusaybin'de LGS kapsamındaki merkezi sınava girme hakkı olan toplam öğrenci sayısının yüzde 40’ının sınava girmemiş olması normal midir, bu durum hayatın olağan akışına aykırı değil midir?
  • Son beş eğitim ve öğretim yılı içerisinde, LGS kapsamındaki merkezi sınava girme hakkı olup sınava girmeyen Türkiye’de toplam kaç ortaokul öğrencisi vardır?
  • Nusaybin'de son beş yıl içerisinde LGS kapsamındaki merkezi sınava girme hakkı olup sınava girmeyen öğrencilerin yıllara, okullara, cinsiyete göre dağılımı nasıl gerçekleşmiştir?"