Ekonomi

İddia: Mehmet Şimşek ekonomideki olumlu gelişmeler için 2026'yı işaret etti

Kulis bilgisine göre Şimşek, “Bu ay çok zor geçecek" şeklinde konuştu

11 Ağustos 2023 12:40

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in ekonomideki olumlu gelişmeler için 2026'yı işaret ettiği belirtildi.

Gazete Pencere'den Nuray Babacan, Şimşek, son günlerde yabancı sermaye temsilcileri, iş dünyası, parti yönetimiyle yaptığı bir dizi toplantıya ilişkin kulis bilgilerini paylaştı. İddiaya göre Şimşek, ekonomideki zorluklara dikkat çekerek, “Bu ay çok zor geçecek. Çünkü hazinenin yüklü ödemeleri var. Türkiye’ye yabancı sermaye akışı olacak ama bu zaman alacak. Körfez sermayesi geliyor ama Avrupa ülkeleri bizim ne yapacağımız biraz daha gözlemlemek istiyor. Güven yaratmak gerekiyor.

"Vergi artışlarını mecbur kalıp getirdik; yeni bir vergi düşünülmüyor"

Depremin maliyeti, tahmin ettiğimizden daha fazla. 100 milyar dolardan fazla maliyet çıkıyor. Mevcut ekonomik tabloda bunu karşılamamız mümkün değil. Vergi artışlarını mecbur kalıp getirdik. Bunu yapmak zorundaydık. Şu anda yeni bir vergi düşünülmüyor" dedi.

Geleceğe ilişkin tahminlerini açıklayan Şimşek, "Ekonomideki olumlu gelişmeleri 2026’dan itibaren göreceğiz. İki buçuk üç yıl içinde bugünden daha iyi durumda olacağız. Enflasyon yılbaşına kadar artacak. Yılbaşında yüzde 60’larla pik noktayı görmeyi bekliyoruz. Sonrasında düşüş eğilimine girecek" diye konuştu.

"Kamuda tasarruf konusunda taviz verilmeyecek"

Şimşek, kamuda tasarruf konusuyla ilgili, "Kamuda tasarruf konusunda taviz verilmeyecek. Tüm kurumlar, bu konuda uyarıldı. Herkes tasarruf yapacak. Her kalemde, her konuda. Ayrıca dolaylı vergilerin payının düşürülmesi gerekiyor. Türkiye’de dolaylı vergiler, vergi gelirleri içinde çok fazla paya sahip. Aslında doğrudan vergilerin payının daha yüksek olması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Şimşek, vergi sistemi için ise, "Ben önceki bakanlık dönemimde dolaylı vergilerin azaltılması konusunda çalışma yapmıştım. Uygulamaya geçmedi. İngiltere’deki sistemin Türkiye’de olması lazım. Yani beyana dayalı bir sistem olmalı. Eğer bu sisteme geçin denirse bir yıl içinde hazırlıkları tamamlar hemen geçerim. Denetim çok önemli. Denetlemezsen vergi kaçağını bulamıyorsun” dedi.