Gündem

Zonguldak'ta heyelan: Risk altındaki 14 ev tahliye edildi, göçük altındaki kayıp anne ve oğlunun cansız bedenlerine ulaşıldı

"Yağmur devam ediyor, toprak suya doymuş durumda, AFAD Başkanlığı'nın yaptığı uyarıları alın!"

10 Aralık 2023 07:06

Güncelleme: 11 Aralık 2023 06:54

Zonguldak'ta dün iki heyelan üst üste yaşandı. İlk heyelanda bir anne ve oğlu toprak altında kalırken kurtarma çalışmaları sırasında meydana gelen ikinci heyelanda 21 kişi yaralandı. AFAD, günün ilerleyen saatlerinde göçük altındaki anne ve oğlunun cansız bedenine ulaşıldığını duyurdu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da, "Olaydan etkilenen 23 kişi ambulanslarla hastaneye nakledilmiş, 17'si tedavileri tamamlanarak taburcu edilmiş, 6'sının ise tedavisi devam etmektedir." açıklamasını yaptı. 

Bakan Koca: 17 kişi taburcu edildi  

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Zonguldak'taki heyelana ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

Koca, "Zonguldak merkezde heyelan sonrası meydana gelen göçükte; olaydan 25 kişi etkilenmiş olup, kaybolan 2 kişinin cansız bedenine ulaşılmıştır. Hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı ve başta olaydan etkilenenler olmak üzere, Zonguldak halkına geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. Olaydan etkilenen 23 kişi ambulanslarla hastaneye nakledilmiş, 17'si tedavileri tamamlanarak taburcu edilmiş, 6'sının ise tedavisi devam etmektedir. Genel durumları iyidir. Göçük olayının hemen akabinde 22 adet ambulans, 2 UMKE timi ile toplam 75 sağlık personeli görevlendirilmiştir" dedi. 

Vatandaşlara uyarı!

Vatandaşlara da uyarıda bulunan Karaloğlu, "Zonguldak ve çevresinde yağmur devam ediyor. Gördüğünüz gibi toprak suya doymuş durumdadır. Vatandaşlarımızın uyarıları dikkate almasını hakikaten rica ediyoruz. Coğrafya, çok zor bir coğrafya. Maalesef vadilerde evler var. Onun için vatandaşlarımızın, devletin, Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün, AFAD Başkanlığı'nın yapmış olduğu uyarıları almasını hakikaten rica ediyoruz" diye konuştu.

AFAD duyurdu: 2 kişinin cesedine ulaşıldı

AFAD tarafından yapılan açıklamada, "Arama kurtarma çalışmaları sonucunda 2 vatandaşımızın cansız bedenine ulaşılmıştır. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, ailelerine ve yakınlarına baş sağlığı dileriz. Büyük bir gayret ve özveriyle çalışan tüm ekiplerimize Milletimiz adına şükranlarımızı sunarız." ifadelerine yer verildi.


Dün neler yaşandı?

Dün (9 Aralık 2023) saat 20.00 sıralarında, Zonguldak Asma mahallesi Tulumbaüstü sokakta bulunan iki katlı bir ev heyelan sebebi ile çöktü. Göçük altında kalan iki vatandaşı arama kurtarma çalışmaları sırasında ikinci bir heyelan meydana geldi ve 21 AFAD personel göçük altında kaldı. Göçük altında kalan personeller kurtarılarak hastaneye sevk edildi.

İçişleri Bakan Yardımcısı Karaloğlu, İl Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi'nde (GAMER) Zonguldak'ta aynı bölgede meydana gelen iki heyelanla ilgili yetkililerden bilgi aldı. Daha sonra açıklama yapan Karaloğlu, saat 19.53 civarında Zonguldak merkez ilçesi Asma Mahallesi Tulumba Sokak'ta heyelan meydana geldiğini, heyelan nedeniyle tek katlı bir evin yıkıldığını, Perihan Çakar (82) ile oğlu Sait Çakar'ın (51) göçük altında kaldığını söyledi.

Karaloğlu, ihbar alınır alınmaz AFAD, Zonguldak Belediyesi, jandarma, polis, sağlık, UMKE ekipleri ile TTK'nin madencilerinin, bölgeye intikal ettiğini ve arama kurtarma faaliyetlerine başladığını kaydetti.

"Risk sürüyor, kurtarma çalışamaları sabah 08.00'de devam edecek" 

Bölgede yağışın devam ettiğini, saat 22.00 civarında arama kurtarma faaliyetlerinde bulunan ekipten 21 kişinin ikinci heyelanda yaralandığını dile getiren Karaloğlu, "Hastaneye kaldırılan 21 yaralıdan 15'i ayakta tedavileri tamamlanarak taburcu edildi, 4'ünün Atatürk Devlet Hastanesi'nde, 2'sinin Bülent Ecevit Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavilerine devam ediliyor. Allah'a hamdolsun hayat tehlikesi olan arkadaşımız yok. Birinin ayağında kırık, diğerlerinde doku zedelenmesi var." diye konuştu.

Karaloğlu, arama kurtarma faaliyetleriyle ilgili, "Şu anda arama kurtarma faaliyetlerine mecburen ara vermiş durumdayız. Hala risk var, tehlike var. Ancak sabah gün doğumundan sonra saat 08.00'dan sonra yeniden arama kurtarma faaliyetlerine başlayabileceğiz." dedi.

Enkaz altında kalan anne ve oğlunun bulunması için arama çalışmalarına yeniden başlandı

"Bölgede risk altında olan 14 evimiz tahliye edildi"

Zonguldak bölgesinde 48 saattir yağmurun aralıksız devam ettiğini, metrekareye şu ana kadar 87 kilogram yağmur yağdığını Meteoroloji Bölge Müdürlüğü verilerinden öğrendiklerini aktaran Karaloğlu, şöyle devam etti:

"İnşallah sabah ilk ışıkla beraber arama kurtarma faaliyetlerine devam edeceğiz ve Perihan Çakar ve Sait Çakar isimli iki vatandaşımızı da o bölgeden alırız diye temenni ediyoruz. Bölgede risk altında olan 14 evimiz de tahliye edildi. Bu 14 evden 42 vatandaşımız çıkarıldı. Sayın Valimiz bu vatandaşlarımıza kalma yerleri sağlamıştı fakat vatandaşlarımız kendi akrabalarının yanında kalmayı tercih ettiler. Biz yarın inşallah yine AFAD ekipleri, belediye ekipleri, TTK'nin ekipleri, jandarmamız, emniyetimizle arama faaliyetlerine devam edeceğiz."

"Yeri tespit edilmişti, çıkarmak üzereyken ikinci heyelan oldu"

Karaloğlu, ilk heyelanın altında kalanların yerinin tespitine yönelik soru üzerine, "İkinci heyelan olduğunda aslında birinin arkadaşlar yerini tespit etmişlerdi. Onu çıkarmak üzere zaten mücadele ederken ikinci heyelan oluştu. Birinin yerini biliyoruz gibi. İkinci heyelanda da yerinin çok değiştiğini varsaymıyor arkadaşlar. Ama ikinci vatandaşımızın yeriyle ilgili şu anda bir bilgimiz yok." dedi.

İçişleri Bakan Yardımcısı Karaloğlu'nun açıklamasında, Zonguldak Valisi Osman Hacıbektaşoğlu, Zonguldak AKP milletvekilleri Muammer Avcı ve Saffet Bozkurt, CHP Zonguldak Milletvekili Eylem Ertuğ Ertuğrul, Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan, AFAD Genel Başkanı Okay Memiş, AKP İl Başkanı Mustafa Çağlayan da yer aldı.