Kültür-Sanat

İç mimar ve sanatçı Can Altay 'tasarımın siyasetini' konuşacak

19 Kasım 2019 14:33

İç mimar, sanatçı ve akademisyen Can Altay, Arter Öğrenme Programı’nın Yorumlama Etkinlikleri kapsamında 28 Kasım Perşembe akşamı 19:00’da “Görsel, Maddesel ve Sosyal Biçimlendirme – Tasarımın Siyaseti Üzerine” başlıklı bir konuşma gerçekleştirecek.

Arter’in Öğrenme Programı kapsamında her hafta, sergileri ve yapıtları ziyaretçilerin gündelik deneyimleri ve hayal gücüyle ilişkilendirerek yorumlamaya açan konuşmalar, sergi turları ve seminerler düzenleniyor.

Arter’in açılış programında yer alan Altan Gürman (1935-1976) retrospektif sergisi, sanatçının pratiğine kapsamlı bir bakış sunuyor. Gürman, İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde tüm bölümlerin birinci yıl öğrencilerine ortak bir müfredat öneren ve 1969 yılında faaliyete geçen Temel Sanat Eğitimi Kürsüsü’nün kurucu kadrosunda yer alıyordu. Sanatçının arşivinde yer alan belgeler, dönemin eğitim yaklaşımını yakından incelemeyi mümkün kılıyor.

Öğrenme Programı kapsamında düzenlenen bir dizi konuşmada, Gürman’ın sergisinden ve çalışmalarından hareketle, temel sanat ve tasarım eğitimine dair güncel yaklaşımlar tartışılıyor.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi İç Mimarlık Bölüm Başkanı Can Altay, bu bağlamda 28 Kasım Perşembe akşamı 19:00’da Atölye’de bir konuşma gerçekleştirecek. “Görsel, Maddesel ve Sosyal Biçimlendirme – Tasarımın Siyaseti Üzerine” başlıklı konuşmada Altay’ın aynı kurumda Endüstri Ürünleri Tasarımı bölüm başkanlığını üstlendiği sırada geliştirdiği, tasarımın teorik ve pratik temellerine odaklanan Tasarım Stüdyosu kurgusu ele alınacak. Biçimlerin siyasi boyutlarını da ıskalamadan geliştirilen bu eğitim modelinde tasarım kavramı görsel, maddesel ve sosyal biçimlendirme üzerinden ele alınıyor. Altay, Tasarım Stüdyosu’nda uygulanan çok boyutlu yaklaşımı detaylandırırken, dünyayı yeniden biçimlendirmeye dair bir üretim alanının getirdiği sorumluluklara ve ilişkilendiği bağlamlara da değinecek.

Beş yıl boyunca Arter’in kurumsal sponsorluğunu üstlenen Tüpraş’ın desteği sayesinde 2 Ocak 2020’ye kadar sergilerin ücretsiz olarak ziyaret edebileceği Arter’de gerçekleşecek etkinliğe katılım ücretsiz olacak. Arter Salı, Çarşamba, Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri 11:00–19:00; Perşembe günleri ise 11:00–20:00 saatleri arasında ziyarete açık. Arter, her ayın ilk Cumartesi günü “Uzun Cumartesi” kapsamında 11:00–24:00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor.

Can Altay kimdir?

Can Altay, gündelik hayatın siyaseti, kamusal mekân, kent yaşamı, kullanım nesneleri ve sanatsal eylem üzerine çalışmalar yürüten bir sanatçı ve akademisyendir. Anlatı aygıtları ve mekânsal enstrümanlar üzerinden sergileme tasarımı, konumlandırma ve ortak kullanıma açık ortamlar üretmiştir. Görüntüler, kullanım nesneleri ve buluşmalarla uğraşan Altay, Bolzano, İstanbul, Utrecht, Londra, Berlin, Bristol ve Bilbao’da kişisel sergiler gerçekleştirmiş; yapıtları Walker Art Center, PS1 MoMA, ZKM, MAXXI, Van Abbe Museum ve SALT gibi kurumlarda sergilenmiştir. Yazı ve araştırmaları Digital Creativity, AD (Architectural Design), Journal of Architectural Education, Frieze gibi süreli yayınlarda yer almıştır. Altay, Ahali: A Journal for Setting a Setting’in kurucu editörlüğünü üstlenmektedir. 2012-2019 yılları arasında İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı bölüm başkanlığını yürüten Altay, şu anda aynı kurumda İç Mimarlık bölüm başkanıdır.