Seçim 2023

İbrahim Kiras: 2 haftayı bırakın, 24 saatte bütün dengelerin değişebileceğini en iyi Erdoğan gibi tecrübeli politikacılar bilir

18 Mayıs 2023 10:28

Karar Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Kiras, cumhurbaşkanı seçimlerinin ikinci tura kalmasına ilişkin olarak, "Seçimi kazandıracak asıl faktör seçmenin duygu dünyasını ve ruh halini yönetebilme becerisidir. Birinci turdaki sonucun nasıl oluştuğunu anlamaya çalışıp buna göre ikinci tura hazırlanan taraf başarılı olur. İki hafta sonra farklı şartlarda yeni bir seçim yapılacağı gerçeğini anlayamayan veya anlamak istemeyen taraf başarısız olur" yorumunu yaptı. 

Kiras, yazısında, şunları kaydetti:

"Unutulmaması gereken husus her seçimin diğer seçimlerden ayrı şartlarda yapıldığı gerçeğidir. İki seçimin arasında altı ay veya on beş gün olması sonuçların aynı olmasını gerektirmez. Önemli olan şartların değişip değişmediğidir.

İktidar açısından bakarsak, rakibinden dört puan fazla oy aldığı için daha avantajlı görülen Erdoğan’ın 28 Mayıs’ta gireceği seçimin 14 Mayıs’taki seçim olmayacağını unutmamak lazım. Oyları yüzde 35’e gerilemiş, yani 2002’deki çekirdek seçmeninin oranına düşmüş olan AK Parti’nin, ilk turdaki sonuç sayesinde cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunu kazanmayı garantilediğini düşünmek için ülkedeki toplumsal ve siyasi realiteleri bütünüyle yok saymak gerekir. İki haftayı bırakın, 24 saatte bütün dengelerin değişebileceğini en iyi Erdoğan gibi tecrübeli politikacılar bilirler. Normal zamanlarda ve normal şartlarda elbette bir adayın toplumdaki desteği birdenbire dramatik ölçüde değişmez. Ancak 14 Mayıs’ta yüzde 49’u oluşturan tek bir eğilimin mevcut olmadığı, bu sonucun birçok faktöre dayandığı akıldan çıkarılmamalı."