Gündem

Eros'u katleden İbrahim Keloğlan'a 'iyi hal indirimi'nden 2 yıl 6 ay hapis cezası

Duruşma salonu önünde "Katil İbrahim" sloganı atıldı

13 Mart 2024 10:43

İstanbul Bahçeşehir'de Eros adlı kediyi tekmeleyerek öldüren İbrahim Keloğlan hakkında yeni karar açıklandı. Küçükçekmece 16. Asliye Ceza Mahkemesi, sanığın 3 yıl hapis cezası ile cezalandırılmasını karar verdi. Ancak iyi hal indirimi uyguladı, ceza 2 yıl 6 ay hapse çevrildi. Mahkeme ayrıca savcının tutuklama istemine uymadı, sanık hakkında yurtdışı çıkış yasağı koydu. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç,  davaya ilişkin olarak, "Verilen ceza, Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında bugüne kadarki en yüksek cezadır." açıklamasını yaptı. 

Duruşmada yaşananlar: "Bu hakim, HAGB vererek katili serbest bırakan hakim!"

Avukat İlke Acar, dava öncesini sosyal medya hesabından, "Duruşma salonuna alınmayan onlarca hayvansever duruşmanın olduğu koridorda izdiham oluşturdu. Polis ekiplerinin geniş güvenlik önlemleri almasına rağmen mahkeme salonunun kapısının yumruklarla zorlanmasının ardından duruşma büyük salona alındı. Uzun tartışmalar sonucu bir kısım daha meslektaşımızı alabildik. Ankara’dan, İzmir’den, Eskişehir’den sırf bu duruşma için gelen meslektaşlarımız kapıda kaldı. Salonun yarısı boş. Bu arada belirtmek isterim ki bu hakim, HAGB vererek katili serbest bırakan hakim!" diye anlattı.

Avukat Acar duruşmadan notları aktardı:

Savcı bütün kurum, siyasi parti ve derneklerin katılma talebinin reddedilmesi yönünde mütalaa verdi. Mahkeme hakimi suçtan zarar görmediğimiz gerekçesiyle tüm kurum ve siyasi partilerin talebini reddetti.

"Bir anlık öfke ile yaptım, duruşmamdan sonra barınaklara bağışta bulundum, bana terapi gibi geldi"

İbrahim Keloğlan, “Ben bir suç makinesi değilim. Bir anlık öfke ile yaptım. 8 Şubat’taki duruşmadan sonra köylere giderek kedi maması dağıttım, barınaklara bağışta bulundum, bana terapi gibi geldi.”

(Duruşma salonunda herkes kan parası herhalde diyerek tepki gösterdi.)

"Benim görüntülerimi yayanlar halkı kin ve düşmanlığa sevk ettiler"

Keloğlan, “Benim görüntülerimi yayanlar halkı kin ve düşmanlığa sevk ettiler. Ben öyle bir insan değilim" dedi.

"Benim de kedim var"

İbrahim Keloğlan’ın avukatı, “Sosyal medyada tek yönlü bakılıyor. Ben de bir kedi sahibiyim, müvekkilim halk nezdinde zaten cezasını çekmiştir” dedi. Keloğlan, “Benim de kedim var, görüntüleri sunmuştuk” dedi. Hâkim, “Flash disk sunacaktınız, bana ulaşmadı” diye yanıt verdi.

Müşteki vekilleri, “Sanığın hayvan sahibi olduğu bilgisine itibar etmemeliyiz. Kamuoyu dosyayı takip etmektedir. Sanık videonun 5 dakikadan kısa olduğunu söylüyor; video 6 dakikayı kapsamaktadır. En üst sınırdan ceza almasını talep ediyoruz” beyanında bulundu.

Mahkeme hakimi #ibrahimkeloğlan’ın avukatının yaptığı belediye barınağına mama bağışının ispatı için tanık dinletilmesi talebini reddetti.

“Sanık çocuk öldürüp sonrasında da çocuk okuttum deseydi dikkate alacak mıydık?”

Müşteki vekilleri, “Sanık çocuk öldürüp sonrasında da çocuk okuttum deseydi dikkate alacak mıydık? Sanık madem pişmandı neden kendisi teslim olmadı? Sanığın iddiaları samimi ve gerçek değildir, tutuklu yargılanmasını talep ediyoruz” dedi.

İstanbul Barosu Hayvan Hakları Komisyonu sözcüsü: “Tüm beyanım 4 dakika 4 saniye sürmüştür. Yani #ibrahimkeloglan halen kediyi döverek öldürmeye devam ediyor” demesi üzerine salonda alkışlar koptu. İbrahim Keloğlan'ın, “Hatamı kabul ediyorum, benim iyi yanlarım neden görülmüyor bilmiyorum” demesi üzerine herkes “Hata mı?” diyerek tepki gösterdi.

Savcı mütalaasını açıkladı

Savcı, “Sanık, kediyi kaçmasına rağmen ısrarla takip etmiş, merhametsiz ve acımasız bir şekilde canavarca hisle öldürmüştür.Tüm deliller doğrultusunda sanık hakkında üst sınıra yakın ceza verilmesini ve tutuklanmasını talep ediyorum” diyerek mütalaasını verdi.

İyi hal uygulandı 

Küçükçekmece 16. Asliye Ceza Mahkemesi, sanığın 3 yıl hapis cezası ile cezalandırılmasını karar verdi. Ancak iyi hal indirimi uyguladı, ceza 2 yıl 6 ay hapse çevrildi. Mahkeme ayrıca savcının tutuklama istemine uymadı, sanık hakkında yurtdışı çıkış yasağı koydu.

Duruşmayı izlemek üzere çevre illerden de Küçükçekmece Adliyesi'ne gelenler oldu. Kararı adliye koridorlarında ve önünde bekleyen hayvanseverler "Eros için adalet" sloganıyla, sanığa en ağır cezanın verilmesini istedi. Kararın açıklanmasından sonra da adliyede beklemeye devam eden hayvanseverler tepkilerini göstermeye devam etti.

TIKLAYIN - Bakan Tunç'tan "Eros davası" açıklaması: Verilen ceza, Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında bugüne kadarki en yüksek cezadır

Davanın geçmişi 

İstanbul Başakşehir'de yılın ilk günü İbrahim Keloğlan tarafından vahşice öldürülen kedi Eros ile ilgili verilen ilk mahkeme kararı tepkiyle karşılandı. Küçükçekmece 16. Asliye Mahkemesi sanığa 1 yıl 3 ay hapis cezası verdi, ardından hükmün açıklanmasını geri bıraktı.

Sosyal medyadaki tepkilerin yanı sıra 'change.org.tr' üzerinden başlatılan kampanyada, 250 bine yakın imza toplandı. Verilen karara İstanbul Barosu Hayvan Hakları Merkezi de itiraz etti.

Dosyayı inceleyen Küçükçekmece 4. Ağır Ceza Mahkemesi, sanık İbrahim Keloğlan'ın "evcil hayvanı kasten öldürme" suçundan yapılan yargılama sonucunda Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında cezalandırılmasına ve hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verildiğini belirtti.

Olaya ilişkin incelenen görüntülerde Keloğlan’ın site sakinleri ve müşteki tarafından beslenip bakımı yapılan kediyi asansörde görmesi üzerine saldırıp tekme vurduğu, kedi asansörden kaçtıktan sonra peşinden giderek koridora sıkıştırdığı, kapıları kapatıp kedinin kaçmasını engelleyerek defalarca tekme attığı, kedinin kaçmaya çalışmasına rağmen sanığın eylemini ısrarlı bir şekilde devam ettirip yaklaşık 5 dakika boyunca kediyi kovalayıp tekmeleyerek ve üzerine basıp ezerek öldürdüğü kaydedildi. Sanığın ısrarlı takip ederek yaklaşık beş dakika boyunca acımasızca ve zalimce gerçekleştirdiği öldürme olayında kusurunun ağırlığı, suçun işleniş biçimi, ortaya çıkan kastının yoğunluğu göz önüne alınarak temel cezanın üst hadde yakın olacak şekilde belirlenmesi gerektiği kararda kaydedildi.

Sanığın gerçekleştirdiği eylemin niteliği ve ağırlığı dikkate alındığında sanık hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmesi cezadan muaf tutulması sonucunu doğuracağından usul ve yasaya aykırı görülerek itirazın kabulüne karar verildi. Küçükçekmece 4. Ağır Ceza Mahkemesi, Küçükçekmece 16. Asliye Ceza Mahkemesi'nin kararının kaldırılmasına hükmetti. Buna göre yeniden yargılanacak Keloğlan bugün hakim karşısına çıkıyor.