Dünya

İbrahim Kalın'dan 'Adil seçim yapılmazsa Türkiye NATO'dan çıkarılsın' diyen John Bolton'a tepki: Sömürge valiliği oynadığınız günler geride kaldı

20 Ocak 2023 08:07

T24 Dış Haberler

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, eski ABD Başkanları Donald Trump ve George W. Bush'un Ulusal Güvenlik Danışmanlığı'nı yapan John Bolton'un Türkiye'ye 'Avrupa'nın hasta adamı' diye hitap etmesi ve seçimlerin adil olmaması durumunda NATO'dan çıkarılması için çağrı yapmasına tepki gösterdi. 

Twitter üzerinden Bolton'un Wall Street Journal'a yazdığı yazıyı alıntılayan Kalın, ''Sömürge valiliği oynadığınız günler geride kaldı'' yazdı.

Bolton'un daha önce başka ülkelerde darbe yapılmasını desteklediğini itiraf ettiğini* belirten Kalın, eski danışmanın NATO'yu Türkiye'deki seçimleri müdahale etmeye çağırdığını iddia etti.

Kalın, ''Türk milletinin demokratik iradesini vesayet altına almaya çalışmak beyhude bir çabadır'' ifadelerini kullandı.

TIKLAYIN - Trump’ın kara kutusu Bolton T24’e konuştu: Fethullah Gülen nasıl iade edilmedi, Rusya'dan S-400 alımı ABD'de hangi soruları doğurdu, Trump ve Erdoğan'ın konuşmalarında ana gündem neydi?

Bolton yazısında Osmanlı İmparatorluğu için 1. Dünya Savaşı döneminde kullanılan ifadeyi Türkiye için kullanarak ''Türkiye bir kez daha Avrupa'nın hasta adamı'' yazarken, ''Erdoğan'ın performansı giderek daha ayrıştırıcı ve tehlikeli'' ifadelerini kullandı.

Bolton, ''Eğer Batı, muhalefetin adil bir şans sahibi olduğundan emin olursa Erdoğan'ın durdurulma şansı var'' ifadelerini kullanarak, seçimlerin adil olmaması durumunda Türkiye'nin NATO üyeliğinin iptal edilmesi gerektiğini ifade etmişti.

Birçok gözlemcinin seçimlerin adil olması durumunda Erdoğan'ın kaybedeceği konusunda hem fikir olduğunu belirten Bolton, NATO'nun 'üyelikten çıkarma' tehdidiyle seçime uluslararası dikkat çekmesi durumunda 'Erdoğan'ın seçim sonuçlarına müdahale etmesinin daha zorlaşacağını' belirtti.


* Bolton, 12 Temmuz 2022'de CNN kanalındaki bir röportajında, ABD dışındaki "darbelerin planlanmasına" dahil olduğu itirafında bulunmuştu.

Kongre baskını hakkında yorum yapan Bolton, sunucunun, "Darbe yapmak için son derece zeki olmaya gerek yok." sözleri üzerine, "Burada değil de başka ülkelerde darbe planlamalarına yardımcı olmuş biri olarak buna katılmıyorum." ifadesini kullanmıştı.