Gündem

İBB Meclisi’nde LGBTİ+ tartışması: "AKP'de ilginç bir ruh hali var; 4 tane harfi görünce örgüt, 5 tane rengi bir arada görünce LGBTİ sanıyorlar!"

11 Ocak 2023 17:28

İBB Meclisi’nde büyükşehir belediyesinin yayımlandığı derginin kapağındaki gökkuşağı renkleri, LGBTİ+ tartışmasına neden oldu. AKP’li Meclis üyeleri, İBB’nin küresel lobinin taşeronu olduğunu ve LGBTİ propagandası yaptığını savundu. CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı “4 tane harfi görünce örgüt, 5 tane rengi bir arada görünce LGBTİ sanıyorlar” dedi.

İBB Meclisi ocak ayı oturumlarının üçüncü birleşimi Saraçhane'deki İBB Başkanlık binasında Meclis 2. Başkanvekili Ömer Faruk Kalaycı başkanlığında toplandı. Oturumda İBB'nin üç ayda bir yayımladığı 'İst' isimli derginin son sayısının kapağından yer alan fotoğraftaki kişinin kıyafetinde bulunan gökkuşağı renkleri nedeniyle LGBTİ+ tartışması çıktı.

"Küresel lobinin taşeronluğunu yapıp değerlerimize zarar verilmesine izin vermeyeceğiz"

Sözcü'de yer alan habere göre; Kadın, Aile ve Çocuk Komisyonu Başkanı AKP'li Meclis Üyesi Şeyma Aktaa konuyla ilgili soru önergesi vererek, İBB'nin LGBTİ+ propagandası yaptığını söyledi. Aktaa, “Kamu kaynaklarıyla küresel lobinin adeta taşeronluğunu yapıp milli kimliğimize, ailemize, değerlerimize ve geleceğimize zarar verilmesine izin vermeyeceğiz” dedi.

"Gazetecilerin ve sanatçıların adını yayınlar mısınız?"

Aktaa şu soruları yöneltti:

“LGBTİ ile ilgili İBB yönetimi olarak duruşunuzu, düşüncenizi ve hedeflerinizi açıkça ifade eder misiniz? LGBTİ ile ilgili uluslararası iş birliklerinizi, beraber çalıştığınız STK'ları açıklar mısınız? Toplumsal cinsiyet eşitliğiyle ilgili İBB bünyesinde ayırdığınız bütçe nedir? LGBTİ propagandasıyla ilgili beraber çalıştığınız içerik üreticileri, gazetecileri ve sanatçıların adını yayınlar mısınız?”

"4 tane harfi görünce örgüt, 5 tane rengi bir arada görünce LGBTİ sanıyorlar"

CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı, “Devasa bir operasyonun bir parçası olduğumuzu az önce öğrenmiş bulunuyoruz. Belediye olarak insanların yaşam tarzlarıyla ilgilenmiyoruz. Belediye olarak İstanbul'da yaşayan insanlara hizmet götürmekle mükellefiz. Onun dışında bu kadar kocaman laflar edecek bir şey yok. AKP'de ilginç bir ruh hali var. 4 tane harfi görünce örgüt, 5 tane rengi bir arada görünce LGBTİ sanıyorlar. Meselenin ne örgüt ne LGBTİ ile ne de küresel lobilerle hiçbir ilişkisi yok. Bir fotoğrafta 4 tane renk görünmüş oradan acaba LGBTİ propagandası yapılabilir mi diye bu kadar laf saydılar. Meselenin özü bu” karşılığını verdi.

"Renklerin neyi ifade ettiğini siz de gayet iyi biliyorsunuz"

AKP Grup Sözcüsü Murat Türkyılmaz da şunları söyledi;

"Söz konusu dergi hafta sonu 13 yaşındaki oğlum tarafından bana teslim edildi. Ücretsiz olarak dağıttığınız, İstanbulluların vergileriyle finanse ettiğiniz dergideki kapaktaki renklerin neyi ifade ettiğini siz de gayet iyi biliyorsunuz.

Göreve geldiğinizde İBB TV'nin logosunda benzer bir şey yaşanmıştı, daha sonra kopya olduğu için  değiştirdiler. İstanbul Kitapçısı’nda satılan kitaplar, bahsi geçen derginin İstanbul'da dağıtımı, Toplumsal Cinsiyet Müdürlüğü adı altında bir müdürlük kurulmasıyla ilgili gelen teklif, İBB'de yapılan anketlerde erkek-kadın dışında, üçüncü bir cinsiyet olarak bir kutucuk eklendi.

Bilinçli bir politika yürütüldüğü görülüyor. Biz buna müsaade etmedik, etmeyeceğiz. Etmemek adında Cumhurbaşkanımız önderliğinde bir anayasa değişikliği çalışması yapılıyor. Bu çalışmada da hem başörtüsü hem de toplumumuzun temeli olan kadın ve erkekten oluşan aile müessesini korumak için çalışmalarımız devam edecektir."