Gündem

İBB iştiraki Beltur, üst düzey yöneticiler ve aile fertlerine bütçeden özel sağlık sigortası yaptırmış

24 Kasım 2023 19:21

Ege Vural Hükümdar

Sayıştay’ın hazırladığı 2022 Beltur Büyük İstanbul Eğitim Turizm ve Sağlık Yatırımları İşletme ve Ticaret Anonim Şirketi raporunda, 52’si şirket personeli, 104’ü personellerin aile fertleri olmak üzere toplam 156 kişi için şirket bütçesinden özel sağlık sigortası yaptırıldığı ortaya çıktı.

Sayıştay'ın 2022 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden Beltur A.Ş. gerçekleştirdiği denetimde, şirket çalışanları ve aile fertlerine özel sağlık sigortası yaptırılması mevzuata uygun bulunmadı. Raporda, şirkette görev yapan üst düzey yöneticiler ile aile fertleri için tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırılarak poliçe bedellerinin şirket bütçesinden karşılandığı tespit edildi.

Raporda, “Grup Sağlık Sigortası Hizmeti Alım İşi”ne ilişkin sözleşme 522.202,02 TL+KDV bedelle BELTUR AŞ ile RAY Sigorta AŞ arasında sözleşme imzalandığı belirtildi. Raporda, tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırılan tüm personel ile bunların aile fertlerinin tamamının genel sağlık sigortasının bulunduğu ve SGK’ya genel sağlık sigorta primi ödemesinde bulunulduğu belirtildi.

“Motivasyon kaynağı teşkil ediyor”

Raporda, denetim tespiti üzerine şirketin, düzenlemenin personeller ve aile fertleri adına sigorta poliçe bedellerini belli oranlar dahilinde gelir vergisi matrahından indirmesine imkân sağladığı, yapılan çalışmanın yasa ile uyumlu olduğu ve üst düzey yöneticiler için bir motivasyon kaynağı teşkil ederek çalışmalarında şirketin menfaatine olacak şekilde daha etkin ve verimli olmalarına imkân sağladığı cevabını verdiği aktarıldı.

Kamu kaynağı kullanan şirketin kaynaklarını ekonomik kullanması konusunda özen yükümlülüğü olduğu belirtilen raporda, şu ifadelere yer verildi: “Kanun’da yapılan düzenlemenin amacı, kamu kaynağı kullanılarak özel sağlık sigortası yaptırılmasına yönelik olmayıp, özel sağlık sigorta poliçe bedellerinin çalışanların gelir vergisi matrahından indirilmesine yöneliktir. Sonuç olarak, ödenen SGK primleri ile personelin alacağı sağlık hizmetlerinin Devletin sunmuş olduğu standartlar çerçevesinde karşılandığı dikkate alınarak, bu standartlar dışında alınmak istenen sağlık hizmet giderlerinin kamu kaynakları ile karşılanmaması ve hiçbir şirket çalışanı ve aile ferdi için özel sağlık sigortası giderlerinin Şirket kaynaklarından ödenmemesi gerektiği değerlendirilmektedir.”

2021 yılında da Sayıştay raporuna takılmış

Sayıştay’ın hazırladığı 2021 Beltur A.Ş. raporuna göre de, çalışanların ve aile fertlerinin bulunduğu toplamda 117 kişi için 374.283,00 TL + KDV bedel ile özel sağlık sigortası şirket bütçesinden ödendiği ortaya çıktı.