Gündem

İBB Başkanı İmamoğlu: 5 yılda 25 yıla bedel iş yaptık, bunun için çıldırıyorlar

"8 kilometre yalanını atanlar, 65 kilometre metroyu inşa eden emekçilerden, yüklenicilerden, İstanbullulardan özür dileyecekler"

18 Mart 2024 12:12

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Bakırköy-Ataköy İkitelli Metro Hattı 2. Etap açılış töreninde konuştu. İmamoğlu, mevcut İBB yönetiminden önceki yönetimin 25 yılda yaptıkları 122 km metro hattını yarısından fazlasını 5 yılda yaptıklarını söyledi ve "5 yılda 25 yıla bedel iş yaptık, bunun için çıldırıyorlar" açıklamasında bulundu.

Bakırköy - Ataköy İkitelli Metro Hattı 2. Etap açılışında konuşan Cumhur İttifakı'nın İBB Başkan adayı İmamoğlu, İstanbul'da gerçekleştirilen metro projeleri hakkında yanlış bilgi verenlere ve kendisine yönelik yapılan asılsız ithamlara tepki gösterdi. "8 kilometre yalanını atanlar hadlerini bilecek özür dileyecekler" diyerek, gerçekte 65 kilometrelik metro inşaatının yapıldığını ve bunun için emek veren herkesten özür dilenmesi gerektiğini vurguladı.

"Türkiye Cumhuriyeti'ne ve Atatürk'e layık yöneticiler olmaya çalışıyoruz"

İmamoğlu'nun konuşmasından önce çıkan başlıklar şu şekilde:

"18 Mart Çanakkale Zaferi gününde Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere aziz şehit ve gazilerimizi saygı ve rahmetle anıyorum. Kurtuluş Savaşı’nın üzerinde yükselen Cumhuriyetimizin hedeflerinden birisi de çok çalışmak ve hep birlikte ülkeyi demir ağlarla örmekti. 10. Yıl Marşı'nda hep beraber söyleriz.

Demiryollarının gelişimi cumhuriyetin kuruluşunda bize büyük güç katmıştır. Bugün de yeraltını demir ağlarla örmek hedefiyle çalışıyoruz. Bu hedef doğrultusunda önemli bir sınavı çok başarıyla tamamladık. 5 yılda 65 kilometre metroyu 62 istasyonu bütün çalışma arkadaşlarımla birlikte kazandırdık. Bu tarihi rekoru Cumhuriyetimize ve Atatürk'e layık yöneticiler olabilmemizin bir yolu olarak görüyorum.

"Skandallarla dünya tarihine geçtiler"

Tekrar ifade edeyim emeği geçen herkese çalışma arkadaşlarıma mühendislerimize, yüklenici firmamıza, müşavirlerimize, yer altında günlerce aylarca emek saf eden binlerce emekçi dostuma teşekkür ediyorum. 2015 yılında bu hattın ihalesini yapan bizden önceki İBB yönetimine de teşekkür ediyorum. Ataköy – İkitelli metro hattını bizden önce başlatan insanların yaptığını da önemsiyorum ancak süreci doğru yönetemediler. Bu hattaki çalışmalar kısmen durduruldu. 2019 göreve geldiğimizde 10 metro hattın da çalışmalar durdurulmuştu. Bunlar finansman, mühendislik ve tasarım sorunları çözülmeden alelacele başlanmış projeler olduğu için yürütülemedi. Kimilerinin aylarca yıllarca durdurulmuş olması dünya tarihine geçecek bir skandaldır. Bizden önce 25 yılda yapılan 122 km metro hattının yarısından fazlasını 5 yılda yaptık. 5 yılda 25 yıla bedel iş yaptık, bunun için çıldırıyorlar.

"10 yılda İstanbul'a 50 yıla bedel iş yapacağız"

Bugün, burada bu açılışı yapacağız ama bu açılış sadece metro açılışıyla bitirmiyoruz artık. Her metroya bir şey katıyoruz. Bu metro açılışıyla birlikte 15 Temmuz durağında hemen durağın üstünde çok güzel bir kreş bitiriyoruz bir iki haftaya kreş açılacak. Ve aynı zamanda yine bu hattın üzerinde Doğu Sanayi Sitesi'nin olduğu durakta da bir tane kent lokantası açıyoruz. Yine yine bu hatta Ataköy'de açtığımız, bu hatla birlikte açılan otoparklarımız bunları saymıyorum bile. Yine bugün gideceğiz yeni bir anlayış getirdik. Özellikle İSKİ havzalarında, havzayı koruyucu bir prensiple halkımızın aktif yeşil alan olarak kullanımına açacağımız işler yapıyoruz. Milyonlarca metrekare yeşil alanı Büyükçekmece Gölü havzasında Tepecik Sahilinde açıyoruz. Onların hayal bile edemeyeceği işler yapıyoruz. Hepsi milletin lehine. Bu neyin işareti biliyor musunuz sevgili hemşehrilerim? Bu şunun işareti. Biz önümüzdeki beş yılla beraber 10 yılda İstanbul'a 50 yıla bedel iş yapacağız. Bugün tamamladığımız ve hizmete açtığımız Ataköy - İkitelli metro hattının ilk etabını, İkitelli - Bahariye arasını o zaman arkadaşlarım demişlerdi ki bu kısa hatta açarsak çok değerli bir iş olacak ve burayı 2021’de tamamlamıştık. Bugün itibariyle Bahariye - Ataköy arasını da hizmete açmış oluyoruz. 11 nokta üç kilometre bugün aştığımız hat. Hattın daha önce açtığımız bölümüyle hattın toplam uzunluğu 13.4  kilometre uzunluğuna ulaşmış olacak ve bu hatta tek yönde günde 35 bin yolcu taşımayı hedefliyoruz. Ulaşımı çok rahatlatacak ama bir başka yönünü de söyleyeyim bu metro hattımız Bakırköy, Bahçelievler, Bağcılar, yine. Başakşehir Küçükçekmece ilçelerinden de geçmesiyle yani beş tane ilçemize çok özel katkılar sunmuş olacak.

"Bu siyaset anlayışı 31 Mart'ta tarihe gömülecek"

Burada şunu ifade etmek isterim. Bu beş ilçemize birden hizmet edecek bu hat belki de İstanbul'da daha yeni işte geçen üç dört gün önce açtığımız hatta İstanbul'un en doğusuna doğru giden Çekmeköy- Sancaktepe - Samandıra bölümünü açtık. Sultanbeyli'ye uzanacak, önümüzdeki sene. Yani bir Anadolu yakasında bir Avrupa yakasında. Bu şekilde metro hatlarımızı açmaya devam edeceğiz. Bu arada 65.1 kilometre bitti 63 kilometrelik metro hattı çalışmalarımızla gürül gürül devam ediyor bu arada. Engelledikleri, bir imza atsalar hemen Sefaköy - Beylikdüzü metrosunun da ihalesini yapacağız, ama ona da çözüm bulacağız. O çözüm 31 Mart'ta siz ne kadar büyük fark atarsanız Beylikdüzü - Sefaköy imzası o kadar hızlı atılacak. Onu söyleyeyim seçimden sonra. İstanbul metro üretiminde yaşadığı bereketi beş yıldır her alanda yaşıyor. Rantçılıkla, partizanlıkla İstanbul'un bereketini kaçıranlara asla fırsat vermeyelim. İstanbul'un o eski ihmal ve ihanet günlerine dönmesine yeniden israfçıların eline geçmesine asla izin vermeyelim. Bunun bunun tek bir yolu var, oyumuzu, gücümüzü birleştireceğiz. İstanbul'un rotasını tam gaz geriye çevirmek isteyenlere karşı biz ne diyeceğiz? Tam Yol İleri diyeceğiz”