Dünya

Husi saldırıları sonrası çekilmişti: Maersk, Kızıldeniz'deki sevkiyatlarına devam etmeyi planladığını duyurdu

Pazar günü sektör yöneticileri Kızıldeniz'e dönüşün kademeli olacağını, yeni yıldan önce su yoluna toplu gemi dönüşü beklenmediğini söyledi

25 Aralık 2023 12:25

Moller-Maersk, gemilerine yapılan saldırıların ardından bu ayın başlarında Kızıldeniz'deki operasyonlarını durdurduktan sonra, Kızıldeniz üzerinden sevkiyatları yeniden başlatmayı planladığını açıkladı.

Nakliye ve lojistik şirketi, gemilerin Süveyş Kanalı'na açılan bir su yolu olan ve küresel ticaret için önemli bir geçiş noktası olan Kızıldeniz üzerinden hem doğuya hem de batıya doğru hareket etmelerine izin vermek için hazırlıklara başladığını söyledi.

"Şu anda ilk gemilerin geçiş yapması ve bunun operasyonel olarak mümkün olan en kısa sürede gerçekleşmesi için planlar üzerinde çalışıyoruz" diyen şirket, planlarının tekrar değişebileceği konusunda da uyarıda bulundu.

Dönüş kademeli olacak

Pazar günü sektör yöneticileri Kızıldeniz'e dönüşün kademeli olacağını, yeni yıldan önce su yoluna toplu gemi dönüşü beklenmediğini söyledi.

Yemen'deki Husi güçleri geçtiğimiz aylarda bölgeden geçen ticari gemilere saldırarak nakliyecilerin maliyetlerini arttırmış ve Süveyş Kanalı üzerinden yapılan ticaretin istikrarı konusunda endişelere yol açmıştı.

Bu durum ABD ve müttefiklerinin daha fazla saldırıyı caydırmak için donanma gemileri konuşlandırmasına yol açtı.

Maersk Pazar günü yaptığı açıklamada, Refah Muhafızı Operasyonu olarak adlandırılan bu çabaya atıfta bulunarak, bölge üzerinden konteyner gemileri göndermeye yeniden başlamak için adımlar attığını açıkladı.

Şirket ayrıntıları önümüzdeki günlerde açıklayacağını söyledi. Şirket bu ay düzinelerce gemisini Ümit Burnu çevresine yönlendirdi.