Hürriyet yazarı Fatih Çekirge, YouTuber Ruhi Çenet’in dünyanın en derin mağarası Krubera’ya inmek için iletişime geçtiği Türkiye Mağaracılar Federasyonu’nun kendisini ti’ye aldığı iddiasını taşıdığı yazısında, “Federasyon yönetiminin Çenet’i biraz daha ciddiye alması gerektiğini düşünüyorum” dedi. YouTube kanalında yayımlanan söz konusu videonun 12 milyon izlendiğine dikkati çeken Çekirge, “Bu videoda keşke Türk mağaracıları, bilim adamları olsaydı. Keşke o bilimsel veriler bizim elimizde olsaydı. Keşke Türkiye’den bir üniversite dahil olsaydı. Keşke Antarktika’da dalgalanan keşif ve bilim bayrağımız, dünyanın en derin mağarasında da dalgalansaydı” dedi.
Mağaraya Kırım Üniversitesi’nden uzmanlarla inen Çenek federasyonun kendisiyle alay ettiğini ileri sürerek, “Dünyanın en derin mağarasına inmek, yeni bir tür keşfetmek ve o bilgileri edinmek projeme katılan Kırım Üniversitesi’nin Rus bilim adamlarına nasip oldu” ifadelerini kullandı.
Mağaracılık Federasyonu ise söz konusu iddiaya karşılık şunları söylüyor:
“Ruhi Çenet, Krubera Mağarası’na inmek için bizden yardım istediğinde gereken eğitimleri verebileceğimizi, yalnız mağaraya eğitmenlerimizden biriyle girmesi gerektiğini ilettik. Kendisi bu teklifimizi reddetti.”
Eğitimin yaklaşık 6 ay ya da 1 yıl sürmesinin söz konusu olduğuna işaret eden Çekirge, Çenet’in federasyonun kendisini bir öğrenci grubuna yönlendirdiğini söylediğine de dikkati çekti. Çekirge yaşanan durumla ilgili şu görüşlerini aktardı:
“Sonuç olarak: ‘Dünyada 12 milyon kişinin izlediği bu videoda keşke Türk mağaracıları, bilimadamları olsaydı’ diyorum. Keşke o bilimsel veriler bizim elimizde olsaydı. Keşke Türkiye’den bir üniversite dahil olsaydı. Keşke Antarktika’da dalgalanan keşif ve bilim bayrağımız, dünyanın en derin mağarasında da dalgalansaydı. Ruhi Çenet’i zaten dünya tanıyor. 50 milyon toplam izleyici sayıları var. Bir Türk’ün bu kadar izleniyor olması; üstelik keşif, yaşam kültürü ve macera üzerine kurulu belgesel tadındaki videolarla böyle bir izleyici kitlesine ulaşıyor olması... Başlı başına bir alkış gerektiriyor. Doğrusu ben Ruhi Çenet’le bir Türk olarak ayrıca gurur duyuyorum. Elbette mağaracılık ciddi bir eğitim gerektirebilir. Ama Ruhi başardı işte.”