Hürriyet yazarı Sedat Ergin, 14 Mayıs'ta yapılması planlanan seçimlerin bir anlamda yönetim sistemi tercihi olacağını belirterek, 3 günlük müzakere sonucu çözülen Altılı Masa'daki adaylık krizini değerlendirdi.
Ergin, yazısında Altılı Masa'nın kuruluş ilkesinin Güçlendirilmiş Parlementer Sisteme dönüş olduğunu hatırlattı ve şunları kaydetti:
"Bir anlamda az bir farkla Başkanlık Sistemi’ne geçilen 2017 Referandumu’ndan sonra, Türk halkı, bu modelle yola devam edip etmemek konusundaki temel tercihini ortaya koyacaktır.
Önümüzdeki günlerde, haftalarda Altılı Masa’yı oluşturan muhalefet partilerini son derece zorlu bir sınav bekliyor. Bu sınavın üstesinden gelinebilmesi her şeyden önce muhalefet blokunun belli bir uyum, dayanışma, takımdaşlık duygusu ile hareket etmesini zorunlu kılıyor. Aralarındaki ilişkilerde birbirlerine özenle yaklaşmaları işin esasına ilişkindir aslında.
Farklı dünya görüşlerine sahip siyasi partilerin ana düşünce olarak Parlamenter Demokrasi’ye dönmek amacıyla ortak bir anlayışta buluşup uzlaşma yeteneği sergileyebilmiş olmalarının Türkiye’de demokrasi kültürünün evrimi bakımından değeri azımsanamaz.
Ancak muhalefet cephesi böylesine büyük bir davaya soyunduğuna göre, yaşanan kazadan gerekli sonuçları çıkartmak durumundadır, yeni kazalar arzulanmıyorsa..."