Gündem

Hürriyet yazarı: Bir acı reçete yazılacak ve toplum bu ilacı içecek, başka çaresi yok

29 Aralık 2023 10:30

Hürriyet yazarı Deniz Sipahi, 17 bin 2 liraya yükseleyen asgari cüret konusundaki itirazlara dikkat çekerek, "Fiyatların arttığı, hayatın zorlaştığı bir dönemde 17 bin lira asgari ücret belli ki beklentileri karşılamıyor" dedi. 

Sipahi, "İş dünyası döviz kurunun çok daha yüksek olması gerektiğini söylüyor. Döviz yüksek olunca bu sefer iç dengeler bozuluyor. İğneden ipliğe bir zam fırtınası başlıyor. Ama çözüm bulmak, sanayinin de rekabetçi olma özelliğini kaybetmemesi gerekiyor. Bir acı reçete yazılacak ve toplum bu ilacı içecek başka çaresi yok" yorumunu yaptı. 

Sipahi, yazısında şunları kaydetti:

"Ama şunu da hatırlatmak isterim. İhracat salgın öncesi yıl olan 2019’a göre yüzde 40 artarak 250 milyarın üzerine çıktı. Kilogram başına başına değer ise yüzde 17 gibi sınırlı bir artış göstererek 1.44 dolar olarak gerçekleşti. Kilogram başına ihracat değerinde zirve olan 2014’ün hala yüzde 10 gerisinde kalan rakamda artışın sebebi küresel emtia fiyatları ve artan TL maliyetleri gösteriliyor.

Türkiye ihracatçı bir ülke kimliğinde ve bu böyle devam edecekse; kilogram başı ihracat oranlarının çok daha yüksek olması gerekir. Kendi iç meselelerimizi hallettikten, enflasyonu yendikten sonra herkesin buraya odaklanmasında fayda var. Katma değerli ürünler yapmak zorundayız. Türkiye’ye yakışan da budur."