Gündem

Hürriyet yazarı Babacan: Seçimin erkene alınacağını iddia edenler, hükümette son dönemde yapılan bazı hazırlıklara atıf yapıyor

"Seçimin zamanında olacağını savunanların en önemli tezi, mart ayı sonunda yapılan Seçim Yasası değişikliği"

28 Mayıs 2022 07:49

Hürriyet gazetesi yazarı Nuray Babacan, "Seçimin erkene alınacağını iddia edenler, hükümette son dönemde yapılan bazı hazırlıklara atıf yapıyor. Artan fiyatları kontrol etmek için yapılan bazı çalışmaları, 3600 gösterge ve EYT’lilerle ilgili hazırlıkları, esnaf, emekliler ve asgari ücretlilerle ilgili iyileştirme iddialarını seçime hazırlık olarak gösteriyorlar. Ekonomik göstergeler daha kötüleşmeden, kıştan çıkan seçmenin olumsuz psikolojisi de hesaba katılarak plan yapıldığı iddia ediliyor." değerlendirmesini yaptı.

Babacan yazısında, "Seçimin zamanında olacağını savunanların en önemli tezi, mart ayı sonunda yapılan Seçim Yasası değişikliği. ‘Seçim barajının yüzde 7’ye indirilmesi, artık oyların o ildeki en büyük partiye avantaj sağlaması, il ve ilçe seçim kurul başkanlarının değiştirilmesi’ amacını taşıyan yasa, kasımda yapılacak seçimde kullanılamaz. Bu yasanın uygulanabilmesi için Anayasa’ya göre bir yıl geçmesi gerekiyor. İktidarın bütün bu düzenlemelerden vazgeçip, ortağı MHP’yi de ikna etmesi şart ya da Anayasa’yı değiştirecek. Ayrıca, YSK’nın bu yasaya göre başlattığı tüm hazırlıkların da rafa kaldırılması gerekecek. Tablo böyle ama iddialar bitmiyor. 24 saatte çok şeyin değiştiği bu arenada, senaryo bitmez." ifadesini kullandı.