Dünya

Human Rights Watch: Suudi sınır güvenliği, yüzlerce Etiyopyalıyı patlayıcılarla öldürdü

21 Ağustos 2023 11:46

T24 Dış Haberler

Suudi Arabistan sınır koruması, küçük silahlar ve patlayıcılar kullanarak yüzlerçe Etiyopyalı göçmeni öldürmekle suçlandı.

Human Rights Watch'ın (HRW) onlarca Etiyopyalı göçmen ile konuşarak hazırladığı raporda insanlar, Yemen'den Suudi Arabistan'a geçmeye çalışırken sınır korumaları tarafından saldırıya uğradıklarını ifade etti. 

Human Rights Watch, Etiyopyalı göçmenlerin bilinçli olarak hedef alındığını ve yapılanların insanlığı karşı işlenmiş suç sayılabileceğini ifade etti. 

HRW; uydu görüntüleri, 20 farklı olaydan fotoğraf, görgü tanığı ifadeleri ve adli tıp uzmanları tarafından yapılan incelemeleri kullanarak Suudi Arabistan'ın göçmenleri hedef aldığını ifade eden kapsamlı dosya oluşturdu.

Görgü tanıkları, Suudi Arabistan'ın topçu ateşi yapması sonucunda çok sayıda kadın ve çocuğun öldüğü çeşitli olaylar yaşandığını, yollarda insan parçaları görüldüğünü ifade etti.

60 kişilik bir grupla Şubat ayında sınırı geçen 14 yaşındaki Hamdiya araştırmacılara yaptığı açıklamada, "İnsanların hayal bile edemeyeceğim şekilde öldürüldüğünü gördüm. 30 kişinin bir anda öldürüldüğünü gördüm" dedi.

HRW'nin dosyadaki baş araştırmacısı Nadia Hardman bulguları "tiksindirici" diye nitelendirdi. 

Hardman, "Sınırlardaki şiddeti takip ediyorum, ama hiç böyle bir şeye denk gelmedim. Kadın ve çocuklara karşı patlayıcı silahlar kullanılıyor" diye konuştu. 

Uluslararası Göç Örgütü haziran ayında yayımladığı değerlendirmede Suudi sınırında çoğu Etiyopyalı en az 795 insanın hayatını kaybettiği bulgularına ulaşmıştı.