Hukukun intikam olduğu yer: Cumhuriyet Davası, mevlidin ibadet olmaktan çıkıp 'influence' olduğu zamanlar: Sosyal medya ve din, bugüne göre tarih inşası: Kuruluş Osman dizisi...
Seden Mestan sordu, Tayfun Atay yorumladı; 'Gerçek Gridir'de...
Yargıtay'ın Cumhuriyet gazetesi eski çalışanlarının mahkûmiyet kararını bozmasının ardından yeniden görülecek davaya ilişkin konuşan Tayfun Atay, 'Cumhuriyet Davası'nı 'hukukun intikama dönüşmesi' olarak niteledi. Cumhuriyet gazetesinin, iktidar karşısında eleştirel bir pozisyon benimsediğini hatırlatan Atay, "İktidar, dışarıdan yüklenerek gazetecileri cezalandırmak için ne yaptıysa içeride de onlara karşı bir iç operasyon düzenledi. Cumhuriyet Davası, çalışanları saf dışı bırakmak için bir iktidar operasyonudur. Bu davada yargılanan insanların lehine olan deliller de tutuklu kılındı" diye konuştu.
Osman Gazi’nin hayatının anlatılacağı Kuruluş Osman dizisini de yorumlayan Tayfun Atay, Muhteşem Yüzyıl ve Diriliş Ertuğrul'un da aralarında olduğu Osmanlı dönemini konu alan dizilerin 'iktidar kaygılarının bir sonucu olarak ortaya çıktığını' söyledi. Atay, "İktidarın hukuku varsa iktidarın dizileri de var. Bu diziler, bugünün dinamiklerine, siyasi iktidarın motivasyonlarına, pratiklerine göre hazırlanmış kurgulardır" dedi.
Atay, 1988 yılında yayınlanmaya başlayan Tarık Buğra'nın 'Osmancık' adlı romanından senaryolaştırılan Kuruluş Osmancık dizisini de hatırlatarak, "Bu dizi de 12 Eylül sonrası yaşanan endişelerden kaynaklı çıkmıştı. Ancak bu dizinin edebi kaygıları daha fazlaydı. Bugün Kuruluş Osman'a baktığımızda doğrudan iktidar ağzına bakan retoriklerden çıkan bir izlenim yaratıyor" ifadelerini kullandı.
Büşra Nur Çalar'ın sosyal medyada gündem olan ve 'gösterişli' olduğu gerekçesiyle eleştiriler alan mevlitine ilişkin de konuşan Atay, "'Mevlit'in ibadetten 'influence'a (sosyal medyada takipçileri etkilemeye) dönüştüğünün altını çizdi. Atay, Büşra Nur Çalar örneğinde olduğunda gibi muhafazakâr kesimde de influencer'lar var. Günümüzde ibadetlerin ibadet olmaktan çıkıp influencer tarafından sosyal medyada seyre sunulduğu bir hâl söz konusu. Böylesi bir çağ akışındayız. Kimimiz bunun zehirli yanlarına karşı panzehirler üretip yolumuza devam edebiliyoruz" diye konuştu.
Seden Mestan da, 'influencer' kavramının 'sosyal medyada kanaat önderi' olarak tanımlanabileceğini dile getirerek influencer'ların etkisini kaybetmeye başladığına dikkati çekti. Mestan, "Birçoğu, anlaşmalı olduğu markaların ürünlerini tanıtırken doğal gibi görünüyor ancak artık kullancılar gerçek ve kurgu arasındaki dengeleri ayırt edebiliyor" dedi.