Gündem

Hukukçular: ABD’de 25, Türkiye’de 6 yıla kadar ceza; Eylem Tok ve oğlu burada yargılanmak isteyebilir

16 Haziran 2024 08:34

İstanbul’da ehliyetsiz bir şekilde kullandığı araçla Oğuz Murat Aci’nin ölümüne sebep olan 16 yaşındaki Timur Cihantimur ve onu kazadan sonra yurt dışına kaçıran annesi yazar Eylem Tok, Türkiye’nin talebi üzerine ABD’de yakalandı. Hakim karşısına çıkacak anne ve oğlu için yapılacak duruşma sonrasında iade için yargılama süreci başlayacak. Hukukçular, suçun ABD’de 25 yıla kadar, Türkiye ise 6 yıla kadar hapis öngördüğünü belirterek “Anne ve oğlu burada yargılanmak isteyecektir” öngörüsünde bulunuyor.

Türkiye gazetesinden Yeşim Erarslan’ın haberine göre, ABD ile Türkiye arasında suçluların iadesine ilişkin ikili bir antlaşma olduğunu hatırlatan hukukçu Hadi Dündar, bu anlaşma gereği şüphelinin ABD vatandaşı olsa bile iade edilebileceklerine dikkati çekti.

Timur Cihantimur’un bilinçli taksirle ölüme sebebiyet verme annesi Eylem Tok’un ise delilleri karartma, suçluyu kayırma ve ihmalden hakim karşısına çıkacağını ifade eden Dündar “Cihantimur’u ABD teslim etmezse ve orada yargılamaları yapılırsa o zaman da ABD kanunlarına göre ‘kasıtsız insan öldürme’ suçundan yargılanacak. ABD’de bu suçun cezası daha fazla olduğundan, Eylem Tok ve oğlu Türkiye’de yargılanmayı isteyecekler diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

ABD’de birini öldürme suçunun cezasının 4 derecede belirlendiğini ifade eden Dündar, en hafifinin ‘kasıt olmadan birini öldürme’ olduğunu bunun da 9 yıl ile 25 yıl arasında değişen cezası bulunduğu ifade etti.

TCK’da ise taksirle bir insanın ölümüne sebep olan kişi 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılıyor. Bu suçun bilinçli olarak işlenmesi hâlinde ise ceza yarı oranında artırılıyor.