Gündem

Hukukçu Mehmet Gün: UBER olayı ve siyasiler, lobiciler ve şirketler zümresi

"Sözüm iktidar ve muhalefet dahil tüm siyasileredir; yargıyı tam bağımsız ve görevinin etkin olarak yerine getirebilir hale getiriniz"

14 Temmuz 2022 14:05

Hukukçu Mehmet Gün, sızdırılan belgelere göre UBER'in Türkiye'de de astronomik ücretler ödeyerek lobiciler tuttuğunu belirterek, "Bu sayede görevdeki siyasilere kolayca ulaşmış, kanunların lehine uygulanması, işine engel olanların değiştirilmesi için taleplerde bulunabilmiş.
Eski siyasetçi, danışman ve benzerlerinden oluşan yüzlerce kişi hiçbir kurala ve denetime tabi olmaksızın lobicilik yapıyor, görevdeki siyasilerle ilişkilerini paraya çeviriyorlar. Gözden düştüğü söylenen bir eski danışman vereceği bir iki toplantı yapma, birkaç tanıdık siyasetçiye telefon açarak randevu alma hizmeti için ayda 50 bin Dolar ücret talep etmiş. Sadece bu bile ortada bir bol kepçe nemalanma olduğunu gösteriyor." diye yazdı.


Kapsamlı bir siyasi etik yasası getirilmesi gerektiğini kaydeden Gün, "Sözüm iktidar ve muhalefet dahil tüm siyasileredir. Yargıyı tam bağımsız ve görevinin etkin olarak yerine getirebilir hale getiriniz. Dokunulmazların ve kamu görevlilerinin işledikleri suçları yargının özgürce soruşturmasını sağlayınız. İyi düzenlenmiş bir siyasi etik (ahlak) yasası çıkarınız. Siyasiler, kamu görevlileri, lobiciler ve iş insanları için etik davranış kuralları oluşturunuz. Çağdaş ülkelerde olduğu gibi bir lobicilik kanunu çıkarınız.
Böylece bu küçük zümrenin 85 milyonun önünde oluşturduğu tıkanıklığı temizleyinizve siyasileri halka hükmeder olmaktan halkın hizmetçileri mevkiine terfi ettiriniz." ifadelerini kullandı.

Bu yazı yetkinreport.com sitesinde yayınlanmıştır...