Gündem

Hukukçu Figen Çalıkuşu: Toplumun büyük bir bölümü değişim istiyor ama şu anda siyasetin iç kavgalarına muhatap kılınmış milyonlarız

26 Haziran 2023 17:30

Yüksek Seçim Kurulu'nun resmi sitesini inceleyerek Cumhur İttifakı'na dahil olan partilerin aldığı oyları toplayan Hukukçu Figen Çalıkuşu, Cumhur İttifakı’na verilen toplam oyların azınlıkta kaldığını vurgulayarak toplumun çoğunluğunun değişim istediğine dikkat çekti.

Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarını inceleyen Hukukçu Figen Çalıkuşu dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu. Toplamda 52 milyon 628 bin 182 kişinin oy kullandığını belirten Çalıkuşu Cumhur İttifakı’nın toplamda 25 milyon 927 bin 688 oy alındığını belirtti. Çalıkuşu, Vatan Partisi'nin aldığı oyun ise 51 bin olduğunu söyledi.

Çalıkuşu Cumhur İttifakı'na verilmeyen oyların ise 26 milyon 700 bin 494 olduğunu belirtti. Ayrıca oy kullanmamış yaklaşık 11 milyon insanın da hesaba katıldığında, Cumhur İttifakı’na oy vermeyenlerin toplam 37-38 milyon olduğuna dikkat çekti.

Toplumun değişim istediğinde dikkat çeken Çalıkuşu, "İnsanlar değişim istiyor, değişimin peşine takıldılar, inandılar." dedi.

"Kaybeden tarafta değiliz"

Çalıkuşu, şunları söyledi:

‘’Ben bunu neden anlatıyorum? Bu rakamlar çok değerli ama siyaset kurumu bunu anlamıyor. Bunun farkında değiller. Cumhur İttifakı’na oy vermeyen muhalefette kalmayı tercih eden milyonlar demokrasi ve değişim talebinde ortaklaştı. Kaybetmedik, kaybeden taraf değiliz. Ama seçim sonrası ciddi bir hayal kırıklığı yaşanıyor. Bunu çok hızlı değerlendirmek lazım.

Muhalefet partileri bu değişim ve demokrasi taraftarı çoğunluğun beklentisini hızlıca giderecek bir silkinme içine girmeli… Siyasetin kendi iç kavgalarına muhatap kılınan insanlarız şu anda, halbuki çoğunluktaki bu milyonlar değişim ve demokrasi taleplerinin gerçekleşmesini istiyor. Umudu, samimi bir demokratik değişimi, demokrasi talebini hedefe yerleştirerek umudun ateşiyle yeniden yerel iktidara yürümek bu kadar zor olmamalı"