Gündem

Hukukçu eski TBMM Başkanı Hüsamettin Cindoruk'tan Can Atalay çağrısı: Seçilmiş bir milletvekili mahpus olamaz, derhal serbest bırakılmalı

18 Haziran 2023 09:25

Duayen siyasetçi ve hukukçu eski TBMM Başkanı Hüsamettin Cindoruk, Türkiye İşçi Partisi’nden (TİP) milletvekili seçilen ancak buna rağmen cezaevinde tutulan Can Atalay için “Seçilmiş bir milletvekili mahpus olamaz, derhal serbest bırakılmalı. YSK adaylığını kabul etmiş, halk da oy verip seçmiş. Aldığı mazbata tahliye kararı yerine geçer. Ben TBMM Başkanı olsam kendisini Meclis'in giriş kapısında karşılarım” dedi.

Sözcü’de yer alan haberde dokunulmazlığın milletvekiline verilen bir imtiyaz olduğunu ifade eden Cindoruk, şunları söyledi:

“ Burada otorite ve muhatap YSK'dır. Seçildiği tescil edilmiş. TBMM yönetimi de milletvekili olduğunu kabul ediyor ki odası var, kapısında adını taşıyan tabelası var. Can Atalay derhal serbest bırakılmalıdır. Milletvekili seçilen bir kişi iktidarın idari kararı ile mahpus olarak cezaevinde tutulamaz. Dosyası Yargıtay'da ve hakkında kesinleşmiş bir mahkumiyet yok. Ben Meclis Başkanı olsam, mazbatasını teslim alırım. Tahliyeden sonra Meclis'e geldiğinde giriş kapısında karşılarım. Ünlü siyasetçi Osman Bölükbaşı 1957 yılında ‘Zalimlerin uşaklarısınız'' dediği için TBMM'ye hakaretten tutuklandı. Aynı yıl genel seçimler yapıldı ve Cumhuriyetçi Millet Partisi'nden milletvekili seçildi. Bölükbaşı milletvekili yeminini Ankara Merkez Cezaevi koğuşunda, mahkûmların önünde yaptı. Dokunulmazlık kazandığı için cezaevinden tahliye edildi. 66 yıl önce işleyen hukuk bugün işlemiyor.”