Gündem

Hüda Kaya'dan SADAT açıklaması: Bana had bildirmeye çalışıyorlar

13 Eylül 2023 23:50

SADAT'ın "kişilik haklarına saldırdığı" iddiasıyla 35 bin TL ceza verilen eski milletvekili Hüda Kaya, "Hukuk üzerinden sopa göstererek bana had bildirmeye çalışıyorlar, bunu kabul etmiyorum" dedi.

SADAT, eski HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya’nın dönemin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle sunduğu soru önergesi üzerinden açtığı manevi tazminat davasını kazandı.

Kaya’nın Oktay’ın yanıtlaması istemiyle sunduğu bir soru önergede, SADAT'ın paramiliter bir yapı olduğuna dair iddiaları Meclis'e taşımıştı.

SADAT ise önergeden yola çıkarak Kaya'ya manevi tazminat davası açmıştı. Mahkeme, Kaya'yı SADAT'ın kişilik haklarına saldırdığına hükmederek tazminat cezasına mahkum etti. 

bianet'e konuşan Kaya, "SADAT hakkındaki konuşmalarımın ve önergemin arkasındayım" dedi. Kararın henüz kendilerine tebliğ edilmediğini belirten Kaya, karara itiraz edeceklerini bildirdi.

Anayasanın 83. Maddesini hatırlatan Kaya, milletvekillerinin yasama dokunulmazlığı altında olduğunu söyleyerek, şunları kaydetti:

“Bir milletvekili, yaptığı konuşmalar, verdiği soru önergeleriyle, kürsü masumiyetiyle yasal koruma altındadır. Yasama görevimin hedef gösterilerek dava yoluna gidilmesi ve böyle bir karar çıkması hukuk devletinde olacak bir şey değil.

Deniz Poyraz’ın katledilmesinin ardından katil ile ilgili bazı fotoğraflar yayınlanmış ve SADAT ile ilişkisi üzerinden iddialar gündeme gelmişti. Ben de bir milletvekili olarak bu iddialara ilişkin açıklamalarda bulundum. Daha sonra SADAT hakkında yaptığım geniş çaplı araştırmaların ardından bir milletvekili olarak görevim gereği soru önergesi verdim. Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle önerge veriyorum fakat bana cevap Meclis’ten verilmiyor, saraydan verilmiyor, hukuk üzerinden haddim bildiriliyor. Bu hukuk devletinde olabilecek bir şey değil. SADAT’ın hukuken böyle bir yola başvurma hakkı olmaması gerekir. Sözlerimin arkasındayım bu iddiaların hepsi daha demokratik ve şeffaf hukuk devletinde elbette gün yüzüne çıkacak.”

TIKLAYIN - Önergeden şikayetçi olan SADAT, dava etmişti: Eski vekil Hüda Kaya'ya tazminat cezası