Politika

HSK müstemir yetki kararnamesini açıkladı

08 Ağustos 2024 16:21

T24/ANKARA

HSK 1. Dairesi, adli yargıda müstemir yetki kararnamesini yayımladı. Kararname ile 968 yeni mahkeme kuruldu. 2 hakimle görev yapan aile, iş, infaz, sulh hukuk, asliye hukuk, icra, asliye ceza mahkemeleri, 2’ye bölünerek müstakil mahkeme yapıldı. Böylece Ankara’da 75 olan asliye ceza mahkemesi sayısı 88’e, İstanbul’da ise 60’tan 74’e yükseldi. Uyuşturucu baronu olduğu iddiasıyla yargılanan Abdullah Alp Üstün’ü tahliye ettikleri gerekçesiyle heyeti açığa alınan İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi’ne yeni başkan ve üyeler görevlendirildi. Ankara’da da Ayhan Bora Kaplan ve Sinan Ateş davalarına bakan 32. Ağır Ceza Mahkemesi, 15 Ekim tarihine kadar tevziye kapatıldı. Aynı mahkeme, geçen ocak ayında yayımlanan kararnamede de 15 Mart’a kadar tevziye kapatılmıştı.

968 yeni mahkeme kuruldu

Hakimlerin görev yapacakları mahkemelerin belirlendiği müstemir yetki kararnamesi Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun (HSK) internet sitesinde yayımlandı. Bölge Adliye Mahkemeleri (istinaf) ile birinci ve ikinci bölgede görevli toplam 3 bin 848 hakimin yetkilerinin belirlendiği kararname ile 574’ü hukuk mahkemesi olmak üzere 968 yeni mahkeme kuruldu. Kurulan mahkemelerin çoğu, 1/2 yetkiyle görev yapan 2 hakimli mahkemelerin ikiye bölünerek müstakil mahkemeler yapılmasıyla oldu. Buna göre Ankara’da 75 olan asliye ceza mahkemesi sayısı 88’e, 16 olan icra mahkemesi sayısı 23’e, 68 olan iş mahkemesi sayısı 86’ya, 20 olan sulh hukuk mahkemesi sayısı ise 30’a yükseltildi. İstanbul’da ise asliye ceza mahkemeleri sayısı 60’tan 74’e, 46 olan asliye hukuk mahkemesi sayısı 49’a, 17 olan aile mahkemesi sayısı 20’ye, 36 olan iş mahkemesi sayısı 47’ye, 25 olan sulh hukuk mahkemesi sayısı ise 35’e çıkarıldı.

Kaplan ve Ateş dosyalarına bakan mahkeme tevziye kapatıldı

Kararname ile Ocak ayında açılan Ayhan Bora Kaplan davasından sonra 15 Mart’a kadar tevziye kapatılan Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi, Sinan Ateş davasının da bu mahkemeye açılmasından sonra bir kez daha tevziye kapatıldı. Kararnameye göre bu mahkemeye, 15 Ekim tarihine kadar yeni bir dosya verilmeyecek.

İstanbul 15.Ağır Ceza Mahkemesi'ne yeni heyet

HSK, Hollandalı uyuşturucu baronu Joseph Johannes Leijdekkers’ın Türkiye’deki ayağını yönettiği gerekçesiyle yargılanan Abdullah Alp Üstün ve 14 sanığın tahliyesine karar verdikten sonra açığa alınan İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi’ne de yeni bir heyet görevlendirdi. Buna göre mahkemenin yeni başkanı Ercan Aygün olurken, üyeler de Ramazan Çörekçi ve Elif Öztürk Ünal oldu.

TIKLAYIN - Uyuşturucu baronu olduğu iddia edilen Abdullah Alp Üstün'ü serbest bırakan hâkimler açığa alındı, çetenin heyetle tahliye için 720 bin dolara anlaştığı iddia edildi