Dünya

Hong Kong'un yeni lideri tek aday olduğu seçim kampanyasına 1.1 milyon dolar harcamış

Hong Kong'da Çin yönetiminin uygun bulmadığı adaylar seçime aday olamıyor

05 Temmuz 2022 10:03

Çin'in Hong Kong Özel İdari Bölgesi’nin yeni lideri seçilen John Lee’nin tek aday olduğu seçimin kampanyası için 1.1 milyon dolar harcadığı tespit edildi. 

The Guardian’da yer alan habere göre, yeni Hong Kong lideri Lee, tek aday olmasına rağmen kendisine gelen 1.1 milyon dolarlık bağışlı reklamlar, toplantılar, ulaşım ve ofis kirasına harcadı. Reklam harcamalarının çoğunun ise sosyal medya tanıtımları için kullanıldığı belirtildi. 

Yerel medyaya göre, bağışlar 59 Çin destekçisi şirket ve topluluktan geldi. 

Hong Kong’da muhaliflere yönelik baskı nedeniyle ABD yaptırımları listesinde yer alan Lee’nin bağışları nakit olarak topladığı öğrenildi.

Pekin, Hong Kong’un seçimlerine yönelik son müdahalesinde eklediği “yalnızca vatanseverler” maddesiyle, merkez yönetimin uygun bulmadığı hiçbir ismin aday olamamasını sağladı. 

Yeni sistem kapsamında çoğunluğu Pekin yanlısı şirketler ve hissedarlardan oluşan yaklaşık 1500 kişilik bir grup, kabul edilen adaylar arasından lideri seçiyor.

Hong Kong’un demokrasi yanlısı siyasi muhalefeti, 2020’nin ortasında yürürlüğe giren ulusal güvenlik yasasıyla ciddi bir baskı altına alındı. Muhalif isimlerin pek çoğu tutuklu bir şekilde yargılanmayı beklerken kalanı da toplumsal hayattan uzaklaştırıldı.