Dünya

Hollywood yıldızlarını giydiren ünlü tasarımcı Nancy Gonzalez, timsah ve piton derisi çanta kaçakçılığı yapmaktan hapis cezasına çarptırıldı

Ticari uçuşlarda memleketi Kolombiya'dan ABD'ye çanta taşımak için kurye kiralayan ünlü moda tasarımcısına 18 ay hapis cezası verildi

23 Nisan 2024 11:55

T24 Dış Haberler

Tasarımları Britney Spears'tan Sex and the City dizisinin oyuncu kadrosuna kadar ünlüler tarafından kullanılan önde gelen moda tasarımcısı, Miami federal mahkemesinde memleketi Kolombiya'dan timsah derisi çanta kaçakçılığı yaptığı suçlamasını kabul ettikten sonra 18 ay hapis cezasına çarptırıldı. 

Nancy Gonzalez 2022'de Kolombiya'da tutuklandı, ardından çantalarını ticari uçuşlarda lüks showroomlara ve New York moda etkinliklerine taşımak için kuryeler kiralamayı içeren, uzun süreli bir suçu sürdürmekten yargılanmak üzere ABD'ye iade edildi.

İşlediği suçların, ABD yaban hayatı yasalarını ihlal ettiği belirtildi. 

Gonzalez'in avukatları, duruşma sırasında ünlü tasarımcıya hoşgörü gösterilmesini isteyerek onun yolculuğunu, "Yaşadığı üçüncü dünya ülkesindeki evinde eski bir dikiş makinesinde başlayan kariyerinin, arkadaşları için kemer tasarladığı günlerden Dior, Prada ve Gucci gibi markaları geride bırakan bir moda ikonuna dönüşen iki çocuklu, boşanmış, bekar bir anneye dönüşümü" olarak tanımladı.

Mahkemede konuşan 71 yaşındaki Gonzalez, ABD yasalarına titizlikle uymamaktan derin üzüntü duyduğunu ve tek arzusunun 103 yaşındaki annesine bir kez daha sarılmak olduğunu söyledi.

Gonzalez, "Kalbimin derinliklerinden Amerika Birleşik Devletleri'nden özür diliyorum. Hiçbir zaman büyük şükran borçlu olduğum bir ülkeyi gücendirmek gibi bir niyetim olmadı. Baskı altında kötü kararlar verdim" diye konuştu. 

Gonzalez'in, mallarını ABD'ye kaçırmak için işe aldığı kuryelere, gümrük görevlilerinin kendilerine soru sorması halinde eşyaların akrabalarına hediye olduğunu söylemeleri talimatı verdiği açıklandı. 

Derilerin tamamının esaret altında yetiştirilen kayman ve pitonlardan elde edildiği ortaya çıktı. 

Gonzalez'in kullandığı derilerin ticareti yasak olmasa da, bu deriler ciddi izinler gerektiren ve Nesli Tehlike Altında Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme kapsamında yakın takip şartı konulan, korunan yabani hayvanlardan elde ediliyor. 

Gonzalez'in hazırladığı çantaları satın alan ünlüler arasında Salma Hayek, Britney Spears ve Victoria Beckham da yer alıyor. Çalışmaları 2008 yılında New York Metropolitan Sanat Müzesi'nde düzenlenen bir sergide de yer aldı.