Dünya

Hollanda: Yıllardır Brezilyalı taklidi yapan Rus casus, Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne sızmaya çalışırken yakalandı

17 Haziran 2022 08:11

T24 Dış Haberler

Hollanda istihbaratı, on yıldan uzun süredir sahte kimlikle bir Brezilyalı gibi yaşayan ve öyle davranan Rus casusun, Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (ICC) staj başvurusu yapıp Hollanda'ya geldikten sonra yakalandığını bildirdi.

Rusya'nın GRU istihbaratına çalışmakla suçlanan 36 yaşındaki Sergey Vladmiroviç Çerkasov, 33 yaşındaki Viktor Muller Ferreira sahte kimliğiyle ICC'nin içine girme hakkı kazandığını düşünerek Hollanda'ya uçtu. 

The Guardian'ın aktardığına göre Çerkasov bu noktada zaten Batı istihbaratı tarafından deşifre edilmişti. Çerkasov'un, havalimanında Hollanda polisi tarafından gözaltına alındığı ve sonra Brezilya'ya geri gönderildiği belirtildi.

Çerkasov'un ICC'ye sızmaya çalıştığı sırada mahkemenin Rusya'nın Ukrayna'da işlediği iddia edilen savaş suçlarını incelediği belirtildi. 

Casusun uzun yıllar boyunca komplike ve detaylı bir sahte kimlik yarattığı ifade edildi. Çerkasov'un ünlü 'yasa dışılar' programından olduğu düşünülüyor. SSCB tarafından Soğuk Savaş döneminde yaratılan bu program, Vladimir Putin tarafından büyük oranda tekrar hayata geçirilmişti. 

Çerkasov'un 2010'da 'Muller' kimliğini alıp Brezilya'da yaşamaya başladığı görülüyor.