Dünya

Hollanda'nın Haarlem şehri, kamusal alanda et reklamlarını yasaklamaya hazırlanıyor

İklim değişikliği nedeniyle et reklamlarının yasaklanması planlanıyor

07 Eylül 2022 10:20

Hollanda'nın Haarlem şehri, et sektörünün iklim değişikliği üzerindeki olumsuz etkisi nedeniyle et reklamlarının çoğunluğunu kamusal alanda yasaklamaya hazırlanıyor. 

BBC'nin aktardığına göre, Hollanda'nın Yeşiller Partisi (GroenLinks), konuyla ilgili bir yasa taslağı hazırladı. Taslağa göre, et reklamlarının çoğunluğu, toplu taşımada, reklam panolarında ve barınaklarda yasaklanacak. Hristiyan Demokratik Mücadele partisinin de desteklediği taslağı, sağ parti BNVL "girişimcilik özgürlüğünü kabul edilemez bir şekilde ihlal ettiği" için karşı çıkıyor.

2024'te yürürlüğe girmesi planlanan taslakla beraber Haarlem, et reklamlarını kamusal alanda yasaklayan ilk şehir olacağı düşünülüyor. Et endüstrisinin karşı çıktığı taslakla ilgili konuşan Haarlem Valisi, yasaklama kararının henüz alınmadığını belirtti.

Karbon emisyonlarının yüzde 14'ünden sorumlu

GroenLinks partisinin Meclis Üyesi Ziggy Klazes, "Et, çevre açısından çok zararlı. İnsanlara iklim değişikliği var dedikten sonra onları bu durumun parçası olan ürünleri almaya teşvik edemeyiz" ifadelerini kullandı.

Birleşmiş Milletler'in raporuna göre, çiftlik hayvancılığı, insan kaynaklı karbon emisyonlarının yüzde 14'üne neden oluyor.