Ekonomi

Hollanda Mahkemesi'nden Shell için 'sera gazı' kararı: Karbon salımı daha hızlı azaltılmalı

27 Mayıs 2021 11:01

Hollanda'da bir mahkeme, dünyanın önde gelen petrol şirketlerinden Shell'in sera gazı salımını azaltmak için daha hızlı davranması gerektiğine hükmetti.

Mahkeme, Shell’in sera gazı salımını azaltmak için daha hızlı davranması gerektiğine hükmederken; ABD’nin iki büyük petrol şirketine ise hissedarları, iklim değişikliği ile mücadelede atmaları gereken adımları geciktirdikleri için tepki gösterdi.

Sözcü'nün aktardığına göre Anglikan Kilisesi’nin yatırım fonunu yöneten isimlerden biri olan Bess Joffe, gelişmeleri “Bugün olanlar büyük petrol şirketlerine sert bir uyarıydı” değerlendirmesini yaparken, şirket yöneticilerine “yatırımcılar ve hukukçular tarafından hesap sorulduğunu” ifade etti.

Dünyanın en büyük petrol şirketlerinin üçünde yaşanan gelişmeler iklim değişikliği ve sera gazı salınımının azaltılmasını isteyen hissedarlar nedeniyle şirketlerin önceliklerini tahmin edilenden daha hızlı gerçekleştirmek zorunda kalabileceğine işaret etti.

Exxon Mobil yönetim kurulundaki iki koltuğa, aktivist bir hedge fonun adayları otururken, hissedarlar şirketin iklim değişikliğine etkisi ve lobi çalışmaları hakkında kamuya daha fazla bilgi vermesini sağlayacak bir kararı onayladılar.

Mahkeme Shell'i yetersiz buldu

ABD’li Chevron’un hissedarları şirket yönetiminin sera gazı salınımını azaltması için çağrıda bulunurken; bir mahkeme, Shell’in sera gazı salınımını azaltma hedeflerini yetersiz buldu.

Chevron, ConocoPhillips ve Phillips66 gibi petrol şirketlerinin genel kurul toplantı gündemlerine emisyonların azaltılması için çağrı kararlarının alınmasını sağlayan iklim değişikliği aktivistlerinden Mark Van Baal, kararların hissedarların en az yüzde 58’inden destek aldığını ifade etti.

Van Baal, “Yatırımcılar emisyonları ileride değil, derhal azaltarak harekete geçmenizi istiyoruz diyorlar” dedi.