Dünya

Hollanda'dan, Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne müdahale ettiği iddiaları sonrası İsrail'e dava açmaya hazırlığı

Suç duyuruları, Hollanda makamlarından UCM'ye karşı yükümlülüklerini acilen yerine getirmesi çağrısında bulunuyor

08 Ekim 2024 11:51

T24 Dış Haberler

İsrail'in, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin Gazze’de işlenen savaş suçlarını soruşturmasını engellemeye ve savcıları etki altına almaya çalıştığı iddia ediliyor.

Hollanda'daki savcılar, Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) tarafından yürütülen soruşturmaya müdahale ettikleri iddia edilen üst düzey İsrailli istihbarat yetkililerine karşı bir ceza davası açma talebini değerlendiriyor. Talep, çoğunluğu Filistinli olan 20 şikayetçi tarafından geçen hafta dosyalanarak Hollanda’ya iletildi. Grubun iddiası ise İsrailli yetkililerin, UCM'nin işgal altındaki Filistin topraklarında işlenen suçlarla ilgili soruşturmasını engellemeye çalışmaları.

Grubun avukatlarına göre ceza davası, İsrail istihbaratının 9 yıl boyunca UCM başsavcısının ofisini zayıflatma, etkileme ve sindirme girişimlerini ortaya koyması üzerine dosyalanmış durumda. Zira Hollanda, UCM'nin ev sahibi devlet olarak, mahkeme personelini her türlü müdahaleden uzak tutmakla yükümlü.

Suç duyuruları, Hollanda makamlarından UCM'ye karşı yükümlülüklerini acilen yerine getirmesi çağrısında bulunuyor. Şikayetçilerin avukatları "İsrail'in soruşturmayı etkileme, sabote etme ve durdurma girişimleri, müvekkillerimizin adalet hakkının doğrudan ihlalini oluşturmaktadır" dedi.

UCM soruşturması neyle ilgili?

UCM'nin Filistin soruşturması, 2015 yılına kadar uzanıyor. Bu tarihte mahkeme, Gazze ve Batı Şeria'daki durumu, Doğu Kudüs de dahil olmak üzere, incelemek amacıyla ön soruşturma başlatmıştı. Bu durum, İsrail'in mahkemeye karşı gizli bir kampanya başlatmasına neden olmuştu.

Mayıs ayında, mevcut başsavcı Kerim Han, Hamas'ın 7 Ekim saldırısı sırasında ve sonrasında Gazze'deki savaşta işlenmiş olan savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar için üst düzey Hamas liderleri ve İsrail yetkilileri hakkında tutuklama emirleri talep etmişti.