Dünya

Hollanda’da öğrenci çoğunluklu iklim grevi: “Nasıl Cesaret Edersiniz!”

"Bugün uyanma ve iklim krizini engellemek için uygun bir politikada buluşma vakti"

01 Ekim 2019 07:39

T24 
The Hague - Hollanda

Küresel İklim Grevi’nin ardından Avrupa’nın pek çok şehrinde iklim grevleri devam ediyor. Geçtiğimiz Cuma Hollanda’nın The Hague kentinde gençlerin çoğunlukta olduğu çevreci aktivist grup 'Fridays For Future Nederland' tarafından düzenlenen iklim grevi, öğrenci nüfusu oldukça yüksek olan ülkenin her şehrinden gelen binlerce öğrenciye ve yetişkine ev sahipliği yaptı.

Hollanda'nın sakin öğrenci şehri Leiden'dan, iklim eyleminin gerçekleştiği kısmen daha büyük bir şehir olan The Hague'e 15 dakikada bir kalkan trenlerde normalde yer bulmak oldukça kolay. Yaklaşık 125.000 kişilik nüfusunun çoğunluğu öğrenci olan Leiden'da yer alan Leiden Üniversitesi, geçtiğimiz yıllarda yoğun öğrenci nüfusu nedeniyle The Hague kentinde yeni bir kampüs daha kurdu. Konaklama için genellikle Leiden'ı tercih eden öğrenciler ise her sabah bu treni kullanarak tren istasyonunun hemen yanındaki kampüslerine gidiyorlar. Fakat geçtiğimiz cuma, metropoldekilere kıyasla oldukça ufak ve eski trenlerin herhangi bir vagonunda yer bulmak imkansıza yakındı; polisler trenin kapılarında bekliyor ve biriken kalabalığı eylem nedeniyle düzenlenen ek trenlere yönlendiriyordu. Gençler ellerinde kocaman pankartlar ve sırtlarında yemyeşil çantalarla bir trenden diğerine koştu, Leiden şehrinin merkez istasyonun eski ve yüksek tavanlarına uzanan sloganlar adeta butun peronlarda yankılandı; müthiş bir coşku şehri hâkimiyeti altına aldı.

Tren, The Hague şehrinin merkez istasyonunda durunca trenden dışarı yüzlerce öğrenci çıktı ve peronun her noktasına dağıldı. Kalabalığın arkasından yavaş yavaş gelen yaşça büyük destekçilerden kimileri ellerinde baston veya yanlarında kollarına sarılmış, yürümelerine yardım eden gençler ile beraber sloganlara katıldı; yüzlerinde oldukça yumuşak ve sevecen bir gülümsemeyle gördükleri herkesi selamladı. Umudun verdiği coşku, kalabalığı bir nehirden diğerine sürükler gibi muazzam bir sakinlik ve dinginlikte taşıdı.

"İklim adaleti! Şimdi!"

İstasyondan dışarı adım atınca aktivist topluluğu daha da büyük bir kalabalık karşılıyor, sanki birbirlerini aylar öncesinden tanıyormuş gibi, sanki uzun suredir özleşiyorlarmış gibi selamlaştı ve oldukça doğal bir edayla aralarına karıştı. Aktivistler, eylem alanında havada süzülen pankartlar ve bayraklarda yazılı olan sloganlar aracılığıyla global güçlerin çevre gerçeklerine ve ikim krizine dair ilgisizliğine ve yanlış adımlarına dikkati çekti. Dünya gençliğinin vardığı bıkkınlık ve kızgınlığı tüm açıklığıyla ortaya koyan çarpıcı pankartların gölgesi altında; herkes gözle görülür bir sevinçle dans etti ve vazgeçmeden bağırmaya devam etti: İklim adaleti! Şimdi! (Climate justice! Now!)


İklim aktivisti Greta Thunberg’in 23 Eylül’de Birleşmiş Milletler tarafından düzenlenen İklim Zirvesi’nde yaptığı konuşmadan kesitler de aktivistlerin pankartlarına yansıdı. Hollanda üniversitelerinin iklim kriziyle savaşmak için kurduğu öğrenci odaklı “Yeşil Ofis”lerine üye olan aktivist öğrenci gruplarının hepsi “How Dare You!” (Nasıl Cesaret Edersiniz!) yazılı bir pankart ile yürüyüşlerine başladı.

Yeşil alanlarla dolu olan The Hague şehrinin merkez parkına varan kalabalık, alanın ortasına yerleştirilmiş dünya sembolünün etrafında toplandı ve önceden hazırlanmış sahneye çıkan müzisyenleri dinledi. Sakince dinlenen her şarkının sonunda hep bir ağızdan “İklim değişimi yalan değil! (Climate change is not a lie!)” sloganı yükseldi ve müzisyenlerin yerlerine geçmesiyle kalabalık bir anda sustu. Müzikle geçen bu sürenin ardından sahnede 20’li yaşlarında genç bir kadın göründü, kalabalığın alkışları sonrasında elini yumruk yapıp göğe doğru uzattı. Kısa bir sessizlik sonrasında Flemenkçe yaptığı konuşmasında iklim krizinde rol almanın ve birlik olmanın önemini vurgulayan aktivist, tam olarak şunları söyledi:

“Sevgili dostlar, bu meseleyi bizler, birlik olarak çözeceğiz!
Daha az alışveriş edeceğiz! Daha az tüketeceğiz!
Daha az et tüketeceğiz ve daha az uçak bileti alacağız!
Burada olduğunuz ve sesinizi yükselttiğiniz için hepinize çok teşekkür ederiz!”

Hollanda'nın su kanalları ve oluşturdukları risk

Uzun bir süre alkışlanan bu konuşma sonrası kalabalık, gruplar halinde şehrin sokaklarına dağıldı ve enstrümanlar eşliğinde yürüyüşe devam etti. Yürüyüş sırasında oldukça çarpıcı pankartlar öne çıktı. Su seviyesinin yükselmesiyle beraber büyük bir tehlikeyle karşı karşıya olan Hollanda halkı, birçok pankarta konu oldu. Ufak caddelerindeki romantik kanallarıyla bilinen Hollanda’nın, yükselen su seviyesi sonucu gelecek yıllarda oldukça ciddi sonuçlarla karşı karşıya geleceği tahmin ediliyor. Kanalların yükselmesi sonucu oluşabilecek acil durumlara önlem olarak evlerin çatıları düz inşa eden Hollandalılar, bu hareketle boğulma tehlikesinde kalan insanların evlerinden kaçıp çatılarına çıkabilmelerini hedefliyor. Fakat çevreci topluluk; bunun yeterli bir adım olmadığının, yükselen su seviyesinin yalnızca Hollanda’nın değil bütün dünyanın ortak bir problemi olduğunun ve çözümün de ancak beraberlikle bulunabileceğini vurguladı.

Eylemi düzenleyen ‘Fridays For Future Nederland’ isimli aktivist grup, internet sitelerinde iklim grevini duyururken büyük harflerle yazdıkları cümleyle eylemin mesajını belirtmişti: “Artık dünya üzerindeki bütün politikacılar için vakit uyanma vakti. Bugün uyanma ve iklim krizini engellemek için uygun bir politikada buluşma vakti!”.