Dünya

Hizbullah'tan İsrail'e savaşın en büyük roket salvosu

12 Haziran 2024 14:10

T24 Dış Haberler

Lübnanlı militan grup Hizbullah, Gazze'deki savaşın başlamasından bu yana İsrail'e en büyük roket salvosunu gerçekleştirdi. Hizbullah'ın saldırıyı üst düzey bir komutanının öldürülmesine karşılık olarak gerçekleştirdiği düşünülüyor. 

Salı akşamı İsrail'in güney Lübnan'daki Jwaya köyüne yaptığı saldırıda aralarında komutanlardan Talib Abdullah da bulunan üç Hizbullah mensubu öldürüldü. Abdallah, 8 aydır devam eden savaşta öldürülen en üst düzey Hizbullah komutanı oldu. 

Çarşamba günü Hizbullah, İran yanlısı milis grubu İsrail işgali altındaki Suriye toprağı Golan Tepeleri'ne yaklaşık 50 roketlik bir salvo gerçekleştirdi. İsrail Savunma Kuvvetleri'ne göre Hizbullah, daha sonra İsrail'in kuzeyine de yaklaşık 90 roket gönderdi.

İsrail ordusu roketlerin bazılarının hava savunma sistemleri tarafından düşürüldüğünü, ancak sıcak hava dalgası nedeniyle bazı bölgelerde düşen roketlerin yangın çıkardığını ifade etti.

Hizbullah, Ein Zeitim ve Ami’ad'da hassas bir İsrail ordu fabrikası ve askeri üsler vurduğunu iddia etti. Hizbullah, onlarca Katyuşa roketiyle gerçekleştirdikleri saldırıda Meron'da bir askeri gözlem merkezi de vurduklarını ifade etti. 

Şii grup, Hamas'ın 7 Ekim saldırılarından bir gün sonra İsrail'e saldırmaya başlayarak savaşta ikinci bir cephe açmıştı. İsrailli siyasetçi ve generaller, son haftalarda bunun bir topyekun savaş dönüşebileceğinden söz ediyor.