Dünya

"Hizbullah’a Suriye, Irak ve Yemen’den 40 bin savaşçı geldi" iddiası

görsel temsilidir

25 Eylül 2024 12:07

İsrail, Lübnan’da Hizbullah’a yönelik hava saldırılarını arttırırken, örgüte yönelik kara harekatı planı üzerinde çalışıyor. Kara harekatı olasılığına karşı Hizbullah saflarında çatışmak için Suriye, Irak ve Yemen’den 40 bin gönüllü savaşçının Lübnan’a ulaştığı ileri sürüldü. Saldırıların yerleşim birimlerinde etkili olması üzerine Lübnan’dan binlerce ailenin göçü dün ve bugün de devam etti. Suriye iç savaşı nedeniyle Lübnan’a göçen ve sayıları 1,5-2 milyonla ifade edilen Suriyelilerin bir bölümü, ülkesine dönmek için yollara düştü. Kuzeydoğu Suriye'nin defacto özerk yönetimi, savaştan kaçan Suriyeli aileleri bölgeye kabul etmeye hazır olduğunu açıkladı.

Lübnan’da Hizbullah’ın kontrol ettiği birçok kent ve kasabaya kapsamlı hava harekâtı başlatan İsrail'in saldırılarında yüzlerce sivil yaşamını yitirirken binlercesi yaralandı. Saldırılar kapsamında birçok kent, kasaba ve köy ağır hasar gördü. Hizbullah’a yönelik hava saldırılarına devam eden İsrail savaş uçaklarının, füze ve roket fırlatma rampalarını büyük oranda imha etmesine rağmen, örgütün cephede hâlâ ciddi bir tehdit olduğu bildirildi. İsrail gazetesi Haaretz’de yer alan bir haberde, örgütün fırlatma kapasitesinin yüzde 50'sinin imha edildiğine ilişkin hükümet raporuna rağmen Lübnan’da çok büyük bir füze ve roket envanteri bulunduğu, bu nedenle imha edilen füze ve roket rampalarının kolay bir şekilde yenilendiği ifade edildi.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) tarafından dün yapılan açıklamaya göre, son iki gün içinde Lübnan'da aralarında roket ve füze rampaları ve depolarının da bulunduğu yaklaşık bin 500 Hizbullah hedefine saldırı gerçekleştirildi. Gazete haberine göre; Lübnan savaşı, Gazze'deki Hamas'ın aksine, örgütün elindeki devasa cephane envanteri ve bunu yenileme kolaylığı, İsrail cephesi için ağır bir tehdit oluşturuyor.

Haaretz; "İsrail ordusu 40 bin askerden endişe duyuyor"

İsrail gazetesi Haaretz’in güvenlik yetkililerine dayandırdığı haberinde, İsrail ordusunun, Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'tan savaşa katılım daveti bekleyen yaklaşık 40 bin savaşçının Suriye, Irak ve Yemen'den Golan bölgesine geldiğini endişe ile takip ettiği aktarıldı. Suriye'den Lübnan'a savaşçı transferine devam edilmesi halinde kapsamlı saldırılara girişileceği aktarıldı.

Gazete ayrıca güvenlik kurumunun, Hizbullah'ın İsrail'in deniz sahasını ve ekonomik sularını tehdit eden yeteneklere sahip olduğu yönündeki tahminlerine de yer verdi. Örgütün hâlâ İsrail'i vuracak 100 binden fazla füzeye sahip olduğu ve füze fırlatma yeteneğinin hafife alınmaması gerektiği vurgulandı.

Lübnan’dan Suriye’ye büyük göç hareketi

İsrail bombardımanının artmasıyla Lübnan’dan Suriye’ye büyük göç hareketi başladı. Rejime yakın yayın yapan Şam FM radyosu, Suriye sınırına İsrail bombardımanından kaçan çok sayıda ailenin araçları ile akın ettiği, gelenlerin büyük bölümünün Suriye iç savaşında ülkeyi terk edenlerden oluştuğunu aktardı. Yerinden edilen insanların sınırı geçerek Suriye'ye, özellikle de Humus Valiliği kırsalındaki El-Kuseyr bölgesine doğru ilerlediği belirtildi.

Bu arada Kuzeydoğu Suriye yönetimi, “Lübnan'daki mültecilere yardım sağlamaya ve geri dönüşlerini kolaylaştırmaya hazır olduğunu” duyurdu. Suriye ve Kuzeydoğu Suriyeli mültecilerin dönüşlerine ilişkin yazılı açıklama yapan yönetim, Lübnan'da yaşanan gelişmelerin, Suriye'deki iç savaştan dolayı kaçan Suriyeli mültecilerin acılarını artırdığını belirtti. Ülkeye dönüşün temel bir hak olduğu, bunun için tüm tarafların çalışması gerektiğini vurgulayan yönetim açıklamasında, “Ülkeleri Suriye'ye dönmek isteyen mülteci halklarımızın geri dönüşleri kolaylaştırılmalıdır” denildi.

2 milyon Suriyeli

Şam hükümetine mültecilerin acılarını ciddiyetle ele alma ve geri dönüşlerini kolaylaştırma çağrısı yapılan açıklamada, "Oluşabilecek tehlikelere karşı, göçmen yurttaşlarımızın acılarının azaltılması ve geri dönüşlerinin sağlanması konusunda herkes sorumludur” ifadesine yer verildi.

Lübnan’da yaşamlarını sürdüren ve sayıları 2 milyonu aşan Suriyeli mültecilerin, daha önce yaşadıkları yerlere güvenli bir şekilde dönmeleri için kısa süre önce Kuzeydoğu Suriye’de Koordinasyon Komiteleri kurulmuştu.