Gündem

Hırsızın gözü deprem hasarlı araçta: Motor ve şasi numaraları çalıntı araçlara kopyalayarak piyasaya yeniden sürebilirler!

13 Mart 2023 10:22

Depremzedelerin ihtiyaçtan dolayı kullanılamaz durumda olan araçlarını satışa çıkarmasının, “change” olarak bilinen kopya araç sayısını artırabileceği kaydedildi. Kötü niyetli kişilerin araçları motor ve şasi numaraları için satın almaya başladığını belirten sektör yetkilileri, bu numaraların daha sonra çalıntı araçlara kopyalanarak piyasaya yeniden sürüleceğini dile getirdi.

Hürriyet’te yer alan habere göre, İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) Meclis Üyesi Hayrettin Ertemel, deprem bölgesinde yaklaşık 1 milyon adet aracın hasar aldığını ve bu araçların ortalama yüzde 25’inin kullanılamaz durumda olduğunu söyledi. Kötü niyetli kişilerin hiç kullanılamaz durumda olan araçları motor ve şasi numarası için satın aldığını dile getiren Ertemel, "Bu numaralar daha sonra aynı model ve renkte araca kopyalanarak satılacak. Bu kesin olacak bir şey. Emniyet Genel Müdürlüğü bunu engellemek için bir çalışma yapıyor, ancak aracını alıp doğrudan ilan sitelerinde satışa koyan birçok depremzede var. Depremzedelerin bu araçları satmasının önüne geçmemiz gerekiyor” diyerek, uyarıda bulundu. 

Konuyu geçen haftaki İTO meclis toplantısında da gündeme getirdiğini belirten Ertemel, kopya araç tehlikesinin önüne geçmek için önemli bir öneride bulundu. Ertemel, şöyle konuştu:

“Geçtiğimiz yıllarda uygulanan hurda teşviki gibi depremde aracı kullanılamaz durumda olan depremzedelerin ‘hurda belgesi’ alması durumunda bu belge ile ÖTV muafiyetli araç satın almaları sağlanabilir. Böylece hem depremzedelere destek olunur hem de bu araçların satışının önüne geçilerek kopya araç riski engellenebilir. Satın alınan ÖTV muafiyetli araçların 2-3 yıl süreyle satılamaması ve MTV alınmaması gibi şartlar da tartışılabilir.”