Gündem

6 yaşındaki H.K.G.'nin istismarına ilişkin dava: Yayın yasağı getirilen dava ertelendi

30 Ocak 2023 06:39

İsmailağa cemaatine bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’yi müridi Kadir İstekli’yle 6 yaşında zorla evlendirilme ve sistematik cinsel istismara maruz bırakılmasına yönelik davanın ilk duruşması bugün İstanbul Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Avukatların katılma taleplerinin ardından ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, bakanlık haricinde tüm kurumların davaya katılım talebini reddetti, duruşmanın kapalı devam etmesi kararı alındı. 'Yayın yasağı' getirilen dava, 27 Şubat'a ertelendi. 

Duruşmada neler yaşandı? 

Duruşmada ‘zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı' ve ‘cinsel saldırı' suçlarından hapsi istenen baba Yusuf Ziya Gümüşel, anne Fatma Gümüşel ve Kadir İstekli sanık olarak hâkim karşısına çıktı.

Savcı, hazırladığı iddianamede, anne ve baba Gümüşel için 22 yıl 6 ay, Kadir İstekli için ise 67 yıl 10 ay 15 gün hapis cezası istedi.

Mahkeme başkanı, duruşmaya katılım talepleri bulunan barolardan beyan almaya başladı. Avukatlar, usulen katılım taleplerinin iddianame ve beyanlardan önce alınmasının yanlış olduğunu belirtti.

Avukatların ısrarının ardından mahkeme heyeti, SEGBİS kaydını açıldı ve iddianame okunmaya başlandı.

43 baro davaya müdahil olmak istedi

Balıkesir, Aydın, Hatay, Konya, Kocaeli, Mersin, Trabzon, Muğla, Tokat, Malatya, Kırıkkale, Çorum, Kütahya, Ordu, Eskişehir, Yalova, Bolu, Aksaray, Antalya, Manisa, Şanlıurfa, İstanbul, Çankırı, Düzce, İzmir, Iğdır, Denizli, Tekirdağ, Ankara, Bartın, Diyarbakır, Hakkari, Samsun, Batman, Giresun, Kayseri, Isparta, Bitlis, Kars, Erzurum, Van, Kırklareli, Afyonkarahisar Baroları, davayı müdahil olmak için talepte bulundu.

Ayrıca davaya Türkiye Barolar Birliği ve birçok komisyonu da müdahil olmak istedi.

Emek Partisi, TİP, CHP, HDP’li vekiller ve AKP İstanbul Kadın Kolları Başkanlığı da davaya müdahil olmak istedi.

Derneklerin, siyasi partilerin ve baroların davaya katılım taleplerini beyan etmesinin ardından mahkeme heyeti, dosyanın gizliliği hakkında karar vereceğini bildirdi.

Davanın tutuklu sanıkları Kadir İstekli ve Yusuf Ziya Gümüşel, mahkeme salonunda boyunları öne eğik şekilde oturduğu görüldü. Baroların ve davaya katılmak isteyen avukatların söylediklerini duyan Gümüşel ve İstekli hiçbir tepki vermedi.

Mahkeme heyeti, sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler ve baroların davaya müdahil olma talepleri hakkında sanık avukatlarının beyanlarını sordu.

Sanık avukatları: Siyasi partilerin dosyayla ilgisi yok

Sanık avukatları, “Gelinen aşamada, iddiaların boyutu kapalı oturum yapılması gerektirdiğini gösteriyor. Siyasi partilerin dosyayla ilgisi yok” diyerek duruşmanın gizli görülmesini talep etti.

Mahkeme heyeti, duruşmaya verdiği beş dakikalık aranın ardından gizlilik kararı aldı ve salondan dava tarafları hariç herkes dışarı çıkarıldı.

Gizlilik kararı verildi

Daha sonra savcı, genel ahlâk gerekçesiyle duruşmanın kapalı yapılmasını mahkemeden talep etti. Mahkeme, karar için duruşmaya ara verdi.

Aradan sonra kararını açıklayan mahkeme, yayın yasağı kararı alarak, duruşmaların kapalı yapılmasına karar verdi.

Ara kararını açıklayan mahkeme Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve müşteki hariç katılma taleplerinin reddini karar verdi. Ayrıca heyet duruşmanın kapalı olarak devam edilmesine, yayın yasağı ve gizlilik kararı getirilmesine hükmetti. Karar sonrasında salonda “Ayıp" ve “Yazıklar olsun" şeklinde tepki gösterildi. Duruşma 16.30'a kadar ara verilirken duruşma salonu boşaltıldı.

Yusuf Ziya Gümüşel sağlık sorunlarını mazeret gösterdi 

15 dakika aradan sonra devam eden duruşmada Yusuf Ziya Gümüşel sağlık sorunlarını mazeret göstererek savunma yapmadı. Kadir İstekli ise iddianamenin kendisine tebliğ edilmediğini söyleyerek savunma yapmadı. Mahkeme heyeti ayrıca sanık anne Fatıma Gümüşel, Muhammet Sıddık Gümüşel, Ayşe Hümeyra Gümüşel ve Fatma Betül Gümüşel'in sonraki duruşmaya zorla getirilmelerine karar verdi. Duruşma 27 Şubat'a ertelendi.

İstekli’nin avukatı kamuoyunda biliniyor

Öte yandan sanık Kadir İstekli’nin avukatlığını, daha önce IŞİD üyeliğinden yargılananların da avukatlığını yapan Eyyüp Akıncı yaptı. Akıncı’nın müdafisi olduğu iki sanık, Sultanahmet Saldırısını gerçekleştiren Nabil Fadli’ye yardım ettikleri gerekçesiyle yargılanmış ve beraat etmişlerdi.

Duruşma salonu önünde gerginlik

Davaya müdahil olmak isteyen avukatların salona girmesinin ardından sanık avukatları, “Kim olduğu bilinmeyen kişileri içeri almayın. Biz giremiyoruz” demesi üzerine duruşma salonu önünde gerginlik çıktı.

 

 

UCİM: Takipçisi olacağız!

Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği duruşmaya gizlilik kararı verilmesinin ardından Kartal Adliyesi önünde açıklama yaptı. Açıklama Saadet Özkan, “Derin bir üzüntü içerisindeyiz. Laik Türkiye Cumhuriyet’inde, ailesi tarafından evledirilmiş, istismarcısına teslim edilmiştir. Bu çocuk ve yaşadığı zulm için, içeriye girmek için çok çaba harcadık. Türkiye’nin her tarafından avukatlar buraya geldiler. Eğer bugün istismarcılar dava sonucunda ceza almazlarsa birçok çocuğa istismarın kapıları açılacaktır. Biz mücadeleye kanımızın son damlasına kadar devam edeceğiz” dedi.

Hiranur Vakfı üyelerinden destek

Bu arada Hiranur Vakfı üyelerinin adliye önüne pankart ve dövizlerle gelerek, “Mahkeme azgın azınlığa yol verme” şeklinde slogan atarak tekbir getirmesi dikkati çekti. 

Vid