Dünya

Hindistan ve Pakistan arasında Türkiye arabulucu olsun çağrısı

Pakistan kontrolündeki Cammu ve Keşmir Cumhurbaşkanı Serdar Mesut Han Türkiye’yi ziyaret etti

21 Kasım 2019 10:51

Hindistan’ın kendi kontrolündeki Cammu ve Keşmir bölgesine özerklik sağlayan statüyü kaldırmasının ardından başlayan gerilim 100’üncü gününü doldururken Pakistan kontrolündeki Azad Cammu ve Keşmir Cumhurbaşkanı Serdar Mesut Han Türkiye’yi ziyaret etti. Han, Keşmir’in Pakistan ile Hindistan arasında nükleer çatışma noktası haline gelmemesi için tüm dünyaya diplomasinin işletilmesi çağrısında bulundu. Türkiye’nin Keşmir konusundaki Hindistan ve Pakistan arasında arabuluculuk rolü üstlenebileceğini söyleyen Han, “Türkiye, Filipinler, Somali gibi yerlerde insani diplomasi konusunda önemli roller oynadı, başarılı da oldu. Keşmir sorununun çözümü konusunda da Türkiye, iki ülkenin arasında ilk aşamada kolaylaştırıcı, daha sonra arabulucu bir rol üstlenebilir” diye konuştu.

Cumhuriyet'ten Hüseyin Hayatsever'in haberine göre Serdar Mesut Han, Cumhuriyet’e verdiği mülakatta Hindistan kontrolündeki Cammu ve Keşmir’i “işgal altındaki bölgeler” olarak nitelendirdi ve 31 Ekim’de yürürlüğe giren yasayla bu bölgelere Hindistan’ın diğer bölgelerinden göçün önünün açıldığını belirtti. Han, “Böylece bu bölgenin sömürgeleşmesinin yolu açıldı. Şu an bu 900 bin Hint askerinin bölgede olduğu bilgisi var. Bu kuvvetler buradaki halkı baskı altında tutuyor, halka zulmediyor. Tüm bölge açık bir cezaevi haline getirildi. Esasen bölgede bir soykırım yürütülüyor. Soykırımın birçok aşaması vardır, buradaki duruma baktığımızda dünyanın başka bölgelerindeki soykırımların başlangıcıyla benzerlik gösteriyor” diye konuştu. 

Han, başta BMGK’nin 5 daimi üyesi olmak üzere dünyadaki büyük güçlerin, Hindistan’la ekonomik ve stratejik ilişkilerini bozmamak için Keşmir’de yaşananlara sessiz kaldığını da belirtti.