Dünya

Hindistan'dan 32 bin kadının IŞİD'e katıldığını iddia eden film tartışma yarattı

Filmin tanıtımında şu ifadeler yer aldı: "Eğer kızınız gece yarısına kadar eve gelmezse nasıl hissedersiniz? Kerala'da 12 yılda binlerce kız kayboldu ve evlerine dönmedi... Binlerce kız 10 yılda IŞİD'e ve diğer İslami savaş bölgelerine kaçırıldı... Sayısı hâlâ artan 32 bin kızın gerçek hikayesine dayanıyor"

11 Kasım 2022 00:43

Hindistan Yarımadası'nın en güneyindeki iki eyaletten biri olan Kerala'da 7 aydır beklenen The Kerala Story (Kerala Hikayesi) adlı belgesel filmin 79 saniyelik tanıtım kaydı Hindistan'da geniş yankı buldu. Sunshine Pictures'ın çektiği filmin yalnızca yazılara yer verilen ön tanıtımda, "Binlerce kız 10 yılda IŞİD'e ve diğer İslami savaş bölgelerine kaçırıldı... Sayısı hâlâ artan 32 bin kızın gerçek hikayesine dayanıyor" ifadeleri yer aldı.

Independent Türkçe'de yer alan habere göre gazeteci Arvindakshan BR'nin başvurusu üzerine eyalet polisi, Müslümanlar aleyhine kışkırtma anlamına gelebilecek yanlış bilgiler yaydığı iddia edilen film hakkında soruşturma açmak için yasal görüş istedi.

"Sayısı hâlâ artan 32 bin kızın gerçek hikayesine dayanıyor"

Gazeteci, Hindistan Enformasyon ve Yayıncılık Bakanı Anurag Thakur'a da mektup yazarak, filmin yayınlanması halinde Kerala'nın "terörist eyalet" gibi lanse edileceğini ve Hindistan istihbarat örgütünün aciz gösterileceğini belirtti: "Sizden filmin yönetmeni Sudipto Sen'i çağırıp hangi kaynaklara dayanarak bu tanıtımı çektiğini sormanızı talep ediyorum."

Sunshine Pictures'ın çektiği filmin ön tanıtımı 7 ay önce yapılmıştı. Yalnızca yazılara yer verilen ön tanıtımda şu ifadeler yer almıştı: "Eğer kızınız gece yarısına kadar eve gelmezse nasıl hissedersiniz? Kerala'da 12 yılda binlerce kız kayboldu ve evlerine dönmedi... Binlerce kız 10 yılda IŞİD'e ve diğer İslami savaş bölgelerine kaçırıldı... Sayısı hâlâ artan 32 bin kızın gerçek hikayesine dayanıyor"

"Bu açıkça yanlış bilgilendirme"

Son tanıtımdaysa burka kıyafeti giyen oyuncu Adah Sharma şöyle konuşuyor: "Ben Shalini Unnikrishnan. İnsanlığa hizmet etmek için hemşire olmak istedim. Bugün Fatima Ba'yım, Afganistan hapishanesindeki bir IŞİD teröristi. Yalnız değilim; benim gibi 32 bin kız din değiştirdi ve Suriye ve Yemen çöllerine gömüldü. Kerala'da normal kızları korkunç teröristlere çevirmek için ölümcül bir oyun oynanıyor."

Hindistan'ın ana muhalefet partisi Ulusal Kongre'nin Kerala eyaleti parlamentosundaki sözcüsü VD Satheesan, filmin yasaklanması gerektiğini söyledi: "Bu açıkça yanlış bilgilendirme. Kerala'da böyle bir şey olmuyor. Kerala'nın diğer eyaletler nezdindeki imajını zedelemek için yapılıyor bu. Nefret saçıyor, öyleyse yasaklanmalı. Normal koşullarda biz filmlerin yasaklanmasına karşıyız ama bu tür yanlış bilgilendirmeler toplumsal meselelere yol açabilir."

"Yüreğiniz yetiyorsa Kerala'da IŞİD'e taraftar toplayanlara karşı harekete geçin"

Kerala nüfusunun yarısından biraz fazlasını Hindular, yaklaşık yüzde 30'unu Müslümanlar, yüzde 18 civarındaki kısmını Hıristiyanlar oluşturuyor.

Kerala'dan 21 kişi 2016'da IŞİD'e katılmış, 2021'de de Kerala'dan 4 kadının Afganistan'da terör örgütü üyeliği suçlamasıyla tutuklandığı ortaya çıkmıştı.

Eyalette iktidarda bulunan Hindistan Komünist Partisi (Marksist) milletvekili John Brittas, federal hükümetin İçişleri Bakanı Amit Shah'a mektup yazarak filmin yapımcılarına karşı harekete geçilmesini istedi.

İktidardaki Hindu milliyetçisi BJP'nin eyaletteki lideri K Surendran, yerel hükümete "Yüreğiniz yetiyorsa Kerala'da IŞİD'e taraftar toplayanlara karşı harekete geçin" diye çağrıda bulundu.