Gündem

Heybeliada’da Spinoza için lokma dağıtıldı: Profesör bir müşterim var, o döktürdü

22 Şubat 2024 22:37

Heybeliada'da ünlü Filozof Spinoza'nın ölüm gününde lokma döküp dağıtıldı. Lokmacı Levent Usta, “Profesör bir müşterim var, o döktürdü" dedi. 

Evrensel'de yer alan habere göre; Heybeliada’nın özel tatlarından lokması ile meşhur Levent Usta, ünlü Filozof Spinoza için lokma döküp dağıttı.

Müşteriler için günlük olarak dökülen lokma dışında, insanların bir sevdiklerini kaybettiklerinde hayır olsun diye parasını ödeyerek lokma döktürdükleri Heybeliada Lokmacısının önünden geçerken bu kez pek alışık olmadık bir tablo dikkati çekiyordu.

Aydınlanmanın erken dönem düşünürlerinden Baruch Spinoza için lokma dökülmüş ve dağıtılıyordu. Camekanın altında da “İyi ki yaşadın Spinoza!” yazısıyla Spinoza’nın fotoğrafı yer alıyordu.

Levent Usta, “Profesör bir müşterim var, o döktürdü” dedi.

Spinoza'dan "yaşamın amacı"

Yahudi kökenli Hollandalı filozof Spinoza (24 Kasım 1632 - 21 Şubat 1677), yaşamının amacını şöyle ortaya koymuştu:

“Deneyimin sıradan yaşam içerisinde gerçekleşen her şeyin boş ve gereksiz olduğunu bana öğretmesinden sonra, şimdiye kadar korktuğum ve beni korkutan her şeyin kendi içinde iyilik ya da kötülük taşımadığını, sadece zihnin onlardan etkilendiğini gördüğümde, nihayet bir şeyin gerçekten iyi olup olmadığını ve onun iyiliğini iletebilecek ve sayesinde zihnin etkilendiği diğer bütün şeyleri dışarıda bırakıp bırakamayacağını sorgulamaya başladım: Yani sonsuzluk boyunca fasılasız en yüce mutluluğun gücünü kullanabilme yeteneğini keşfedip edemeyeceğimi ve başarıp başaramayacağımı sorgulamaya karar verdim.