Ekonomi

Her 4 otobüsten biri sigortasız; hangi illerde sigortasız araç oranı daha yüksek?

28 Ağustos 2023 11:47

Hürriyet yazarı Noyan Doğan, artan trafik sigortaları ile birlikte aracına sigorta yaptırmadan trafiğe çıkanların sayısındaki artışa dikkati çekti. 

Doğan, şu ifadeleri kullandı: 

"Trafikte başkasının aracına vereceğiniz zarar karşısında ödenecek bedel ya da ölümlü kazaya karıştığınızda ödenecek bedeni tazminatlar ciddi boyutlara ulaştı. O nedenle trafikte hiçbir sürücü sigortasız dolaşacak kadar cesur değil.

Şimdi diyeceksiniz ki, ne güzel işte, trafikte, sigortasız araç sayısı azalıyor. Öyle de maalesef başka sorun ortaya çıktı. Araç bazında bakıldığında durun vahim. Mesela, son dönemde kazaların sıkça yaşandığı yolcu otobüslerinde sigortasızlık oranı yüzde 29’a yakın. Daha açık bir anlatımla, neredeyse her 4 otobüsten 1’i sigortasız. Bu durum hem otobüsle seyahat edenleri hem de otobüslerle kazaya karışan diğer tüm araç sahiplerini olumsuz etkileyecek bir durum. Düşünsenize, otobüsün sürücüsü uyuya kalıyor, kazaya karışıyor, en ez üç beş araca ve o araçlardaki kişilere zarar veriyor ama otobüsün trafik sigortası yok.

Bu illere dikkat

Sıralayacağım illerde sigortasız araç oranı çok yüksek. Hangi iller mi? İlk sırada Şanlıurfa geliyor. Şanlıurfa’da, trafikteki araçların yüzde 42’si sigortasız. Sigortasız araç sayısının fazla olduğu diğer iller; Iğdır, Kilis, Burdur, Afyon, Şırnak, Karaman, Ardahan, Manisa, Çanakkale. Bu illerde trafikteki araçların yüzde 30 ila yüzde 35’i sigortasız."

Yazının tamamı için tıklayın