Dünya

Hem Bush, hem Trump'a çalışan Bolton'dan itiraf: Darbeler planlamış biri olarak söyleyebilirim ki bu mesai gerektiren bir iştir!

13 Temmuz 2022 11:04

T24 Dış Haberler

ABD başkanları George W. Bush'un Birleşmiş Milletler Temsilcisi ve Donald Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak görev yapan John Bolton, yabancı ülkelerde darbeler yapılmasına yardım ettiğin kabul etti. 

TIKLAYIN | Trump’ın kara kutusu Bolton T24’e konuştu: Fethullah Gülen nasıl iade edilmedi, Rusya'dan S-400 alımı ABD'de hangi soruları doğurdu, Trump ve Erdoğan'ın konuşmalarında ana gündem neydi?

6 Ocak 2021'de meydana gelen Kongre saldırısıyla ilgili olarak CNN'e konuşan Bolton, Trump'ın bir darbe yapacak kadar becerikli olmadığını ima etti. 

Bolton, "Tabii ABD'de değil, ama başka yerlerde darbelerin planlanmasına yardımcı olmuş biri olarak söyleyebilirim ki darbe yapmak yoğun mesai gerektirir. Trump'ın yaptığı darbe değildi" dedi.

Venezuela'dan söz etmeye başlamadan önce Bolton, "Spesifik detaylara girmeyeceğim. Başarılı olmadı. Bizim çok bir dahiliyetimiz yoktu ama muhalefet, yasa dışı şekilde seçilmiş bir devlet başkanını görevden almaya çalıştı ama başarılı olamadı" diye konuştu.

2019'da Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak görev yaparken Bolton, Venezuelalı muhalif lider Juan Guaido'nın orduya yaptığı Devlet Başkanı Nicolas Maduro'yu devirme çağrısını desteklemişti. Güç çekişmesinin sonunda Maduro iktidarda kaldı. 

CNN sunucusu Jake Tapper, "Bana Venezuela'nın da ötesinde söylemediğiniz şeyler olduğunu düşünüyorum" dedikten sonra Bolton, "Eminim vardır" dedi. 

Kenyalı BBC gazetecisi Dickens Olewe açıklamalara tepki göstererek, "ABD yönetiminin en yüksek mevkilerinde görev almış olan John Bolton, normalmiş gibi başka ülkelere darbe yapılmasını planlamaya yardımcı olmakla övünüyor" ifadelerini kullandı. 

1953'te milliyetçi İran Başbakanı Muhammed Musaddık'ın devrilmesinden Vietnam Savaşı'na, Güney Amerika ülkelerine müdahalelerinden Irak ve Afganistan'ın işgaline ABD'nin müdahaleci dış politikası on yıllardır uzmanlar tarafından eleştirilse de üst düzey bir yetkilinin Washington'ın yurt dışındaki darbelere destek verdiğini açıkça dillendirmesi dikkat çekti.

John Bolton kimdir?

1948 yılında doğan John Bolton, kariyerine bir avukat olarak başladıktan sonra diplomasi sahnesine adım attı. Bolton, Trump’tan önce yine Cumhuriyetçi olan başkanlar Ronald Reagan, George H.W. Bush ve George W. Bush yönetimlerinde görev yaptı; Adalet ve Dışişleri bakanlıklarında da güvenlik ve hukuki konularda diplomatlık görevi üstlendi. ‘Şahin’ görüşleriyle tanınan Bolton, ABD’nin Irak’a müdahalesinin en büyük sorumlularından biri olarak görülüyor. 

2005-2007 yılları arasında ABD’nin Birleşmiş Milletler Temsilcisi olarak görev yapan tecrübeli diplomat, BM’yi bu süreçte “etkisiz” olarak nitelendirdi. Resmi görev yürütmediği sıralarda düşünce kuruluşlarında görev yapan Bolton, 9 Nisan 2018’de Trump Beyaz Sarayı’nın Ulusal Güvenlik Danışmanı oldu. 10 Eylül 2019’da Trump’la dış politikada yaşadıkları anlaşmazlıkla nedeniyle Beyaz Saray’daki günleri son buldu. Bolton görevden kendi isteiğiyle ayrıldığını, Trump ise danışmanını kovduğunu söyledi. Bolton, daha sonra Trump hükûmetinde görev yaparken gördüklerini ve yaşadıklarını “The Room Where It Happened / Olayın Olduğu Oda” isimli bir kitapta anlattı. Trump, “birçok gizli bilgiyi ifşa ettiği” gerekçesiyle kitabın yayımlanmasını engellemek için yargı nezdinde girişimde bulundu, ancak Fedaral Mahkeme itirazı reddetti.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun da, kitabın “tek taraflı, manipülatif ve yanıltıcı” olduğunu belirterek Bolton’a tepki gösterdi.