Dünya

Helikopter kazası geçiren İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi hayatını kaybetti

Dışişleri Bakanı Emirabdullahyan'ın da hayatını kaybettiği bildirildi

20 Mayıs 2024 07:14

T24 Dış Haberler

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emirabdullahiyan, geçirdikleri helikopter kazasında hayatlarını kaybetti.

Reisi ve Emirabdullahiyan'ı taşıyan helikopter dün akşamüstü kaza geçirmişti ve İranlı yetkililer sisli havanın etkisiyle helikopterin yerini tespit etmekte zorlanmıştı. Helikopterin enkazında bu sabah saatlerinde ulaşıldı. 

Bu sabah Reuters'a konuşan İranlı bir üst düzey yetkili, ilk kez Reisi ve Emirabdullahiyan'ın ölümünü duyurdu.

İsmi paylaşılmayan kaynağın açıklamalarından sonra İran devletine bağlı Mehr haber ajansı, "İran Cumhurbaşkanı ve dışişleri bakanını taşıyan helikopterdeki tüm yolcuların şehit olduğunu" yazdı.

Reuters'a konuşan ikinci bir İranlı kaynak, enkazına ulaşılan helikopterin tamamen yandığını ifade etti. Al Jazeera'nın aktardığına göre helikopterdeki bazı cesetler, "tanınmayacak seviyede" yanmıştı.

İran devlet televizyonu, "Helikopterin dağ zirvesine çarptığı düşünülüyor" açıklamasında bulundu.

Yetkililer, helikopterin neden düştüğü ile ilgili bir bilgi paylaşmadı. 

Yerlerine atananlar belli oldu, 5 günlük yas ilan edildi

İran'da 5 günlük ulusal yas ilan edildi.

İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'ın helikopter kazasında ölmesinin ardından ülkede 5 günlük yas ilan etti. Muhammed Muhbir ise geçici cumhurbaşkanı olarak onaylandı. Öte yandan Ali Bagheri Kani de Dışişleri Bakanlığı görevine vekaleten atandı.

Devlet haber ajansı IRNA'nın haberine göre; dini lider Hamaney, Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Muhbir'in ülkenin yürütme organından sorumlu olduğunu ve Reisi'nin ölümünün ardından seçimlerin yapılması için en fazla 50 günlük bir süresi olduğunu söyledi.

Yine IRNA'nın aktardığına göre; Ali Bagheri Kani de dışişleri bakanlığına vekaleten atandı.

TIKLAYIN | İran Cumhurbaşkanı Reisi ve Dışişleri Bakanı Abdullahiyan'ın yerine atanan isimler belli oldu

Reisi, İran'ın Doğu Azerbaycan eyaletinde seyahat ediyordu. Devlet televizyonu, olayın meydana geldiği bölgenin İran'ın başkenti Tahran'ın yaklaşık 600 kilometre kuzeybatısında, Azerbaycan sınırındaki Jolfa kenti yakınlarında olduğunu açıkladı .Reisi Pazar günü erken saatlerde Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile birlikte bir barajın açılışını yapmak üzere Azerbaycan'da bulunuyordu.

İranlı yetkililer, pazar günü boyunca kaza yerini bulmaya çalışırken Türkiye de Tahran'a yardım eden ülkeler arasında yer aldı. İran devlet televizyonu, Reisi'nin helikopterinin İran Kızılayı tarafından Akınca İHA'nın tespitlerinden sonra bulunduğunu açıkladı. 

63 yaşındaki Reisi, 2021 yılında Cumhurbaşkanı olmadan önce İran'ın yargı erkinin başındaydı. Ülkenin dini lideri Ali Hamaney'e yakın olduğu da bilinen Reisi, Hamaney'in potansiyel haleflerinden biri olarak görülüyordu.

Kabine acil toplandı

IRNA'nın aktardığına göre, Cumhurbaşkanı Reisi ve Dışişleri Bakanı Abdullahiyan'ın hayatını kaybettiğinin doğrulanması üzerine, hükümet kabinesi acil toplandı.

Toplantı sonrası yapılan açıklamada, Reisi ve Abdullahiyan'ın yanı sıra Doğu Azerbaycan Valisi Malik Rahmeti, Tebriz Cuma İmamı Muhammed Ali Al Haşim ve beraberindeki yetkililerin helikopter kazasında hayatını kaybettiği ifade edildi.

İran Anayasayı Koruyucular Konseyi Sözcüsü Tahan Nezif de yaptığı açıklamada, İran Anayasası'na göre Cumhurbaşkanın görevlerini Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Muhbir'in devralması gerektiğini belirtti.

Nezif, bunun gerçekleşmesinin de İran Lideri Ali Hamaney'in onayına bağlı olduğunu kaydetti.

Yeni Cumhurbaşkanının seçilmesi sürecine dikkati çeken Nezif, Anayasa'ya göre en fazla 50 gün içinde seçilmesi için Meclis Başkanı, Yargı Erki Başkanı ve Birinci Cumhurbaşkanı Yardımcısından oluşan kurulun gerekli düzenlemeleri yapması gerektiğini ifade etti.

İran'da cumhurbaşkanlığı seçimine girecek adayların Anayasayı Koruyucular Konseyi tarafından onaylanması gerekiyor, Cumhurbaşkanı, onaylanan adaylar arasından halk tarafından seçiliyor.

Erdoğan ve Fidan'dan taziye mesajları

Erdoğan, yayımladığı taziye mesajında "Türkiye olarak pek çok kez olduğu gibi bu zor ve müessif günlerinde de komşumuz İran'ın yanında olacağız' dedi.

Erdoğan'ın yayımladığı taziye mesajı şöyle:

"Geçirdiği helikopter kazasında maalesef vefat ettiğini öğrendiğimiz, değerli mevkidaşım, kardeşim, İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın İbrahim Reisi'ye Cenab-ı Allah'tan rahmet niyaz ediyorum.

Merhum Reisi ile aynı helikopterde hayatını kaybeden İran Dışişleri Bakanı ve diğer kişilere de Allah'tan rahmet diliyorum.

Başta İran İslam Cumhuriyeti'nin Dinî Lideri Sayın Ali Hamaney olmak üzere, dost ve kardeş İran halkına, hükûmetine, Sayın Reisi'nin ve diğer merhumların ailelerine en derin taziyelerimi iletiyorum.

Görevde olduğu süre boyunca İran halkının ve bölgemizin huzuru için verdiği çabalara bizzat şahitlik eden bir mevkidaşı olarak, Sayın Reisi'yi saygıyla ve minnetle yâd ediyorum.

Türkiye olarak pek çok kez olduğu gibi bu zor ve müessif günlerinde de komşumuz İran'ın yanında olacağız."

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da X platformunda yayımladığı taziye mesajında şunları yazdı:

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan’ın vefat haberi bizleri derinden üzdü. Dost ve kardeş İran halkının derin acısını paylaşıyor, hayatlarını kaybedenlere Allah’tan rahmet, kederli ailelerine başsağlığı diliyorum. Bölgemizin içinde bulunduğu kritik dönemde kendisiyle yakın mesai yapma fırsatı bulduğum Abdullahiyan’ın ülkelerimiz arasındaki ikili ilişkileri daha da güçlendirmeye yönelik katkılarını hayırla yâd ediyorum.