Gündem

HDP'nin 'depremin insana ve doğaya etkisi araştırılsın' önerisi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi

"Hiçbir şekilde işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri alınmıyor; işçiler kanser riskiyle karşı karşıya"

21 Mart 2023 19:08

HDP’nin depremin insana ve doğaya etkisiyle ilgili Meclis araştırma önergesinin bugün TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmesine ilişkin grup önerisi, AKP ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

TBMM Genel Kurulu’nda, bugün HDP’nin depremin insana ve doğaya etkisinin araştırılması amacıyla verdiği Meclis araştırma önergesinin gündemin önüne çekilerek görüşülmesine ilişkin grup önerisi ele alındı.

"Hiçbir şekilde işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri alınmıyor"

HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, müdahale edilemeyen enkazlar olduğuna dikkat çekerek, “Oralardan ceset kokularının geldiğini gördük. Peki bu enkaz kaldırma çalışmalarında herhangi bir tedbir var mı? O da yok. İş güvenliği tedbiri bile yok. Bırakın halkı uyarmayı, doğaya zarar vermeyecek birtakım önlemler almayı, bizzat hafriyat çalışmasında çalışan işçilerin maske bile takmadığını gördük. Hiçbir şekilde işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri alınmıyor” dedi.

"İşçiler kanser riskiyle karşı karşıya"

Ersoy, seçim yaklaştığı için enkazların hızlıca kaldırılmaya çalışıldığını aktararak, “Sulama yapılmıyor, televizyonlarda itfaiye araçlarının sulandığını görüyorsunuz ama alanda böyle bir şey yok. Herhalde sadece ekranlara göstermek için yapılan birtakım işler var. Üstü açık hafriyat kamyonları ile enkazlar götürülüyor, üstüne branda bile örtmeye teşebbüs edilmiyor. Enkaz kaldırma çalışmalarına katılan işçiler ciddi kanser riskiyle karşı karşıya olduğunu görüyoruz” dedi.

Ersoy, zeytin ağaçlarının olduğu bölgelerle doğal alanlara molozlar döküldüğünü kaydederek, yerleşim yerlerinde kaldırmaya başlanacak enkaz çalışmalarıyla asıl asbest tehlikesinin ortaya çıkacağını söyledi.

İyi Parti Gaziantep Milletvekili İmam Hüseyin Filiz de enkaz kaldırma çalışmalarındaki asbest riskine dikkat çekerek, “Tozların solunumu sadece mantar enfeksiyonlarına değil astım, KOAH gibi hastalıkların ataklarına neden olabilir. Astım atağına, KOAH alevlenmesine, solunum yetmezliğine yol açabilir. O bakımdan kronik rahatsızlığı olanlar enkaz kaldırma, yükleme ve taşıma gibi işlerde çalıştırılmamalıdır. En fazla enkazla işi olanların kronik hastalığının olmaması ve profesyonel toz tutucu kullanmaları gerekmektedir” diye konuştu.

"Yıllar sonra hastalık belirtisi görülebilir"

Filiz, bölgede olan herkesin kayıt altına alınması gerektiğini vurgulayarak, “Bir hakları olsun çünkü bu insanlarda yıllar sonra bir hastalık belirtisi görülebilir. Bu hastalıkların oluşması için bir süreç gerekir. Deprem bölgelerindeki 5-10 yaşındaki çocuklar bu tozlar yüzünden ileri yaşlarda daha büyük sıkıntılarla karşılaşabilirler” diye uyarıda bulundu.

HDP’nin önerisi AKP ve MHP’li milletvekillerinin oyları ile reddedildi. (ANKA)